Çakışan süredeki eksik günler Bağkur'dan tamamlanacak!
Bir Limited Şirkette şirket ortaklığım var ve başka bir işyerinde SSK'lı olarak çalışıyorum. Doğum sonrası analık istirahatine, sonrasında 6 ay ücretsiz izne ayrıldığımda Bağkur primlerini ödemem gerekir mi Leyla C.
Sosyal güvenlik mevzuatına göre aynı süreler için de hem 4b (Bağkur), hem de başka bir işveren yanında 4a (SSK) statüsüne tabi olunacak şekilde çalışılması halinde, 4a statüsündeki sigortalılık geçerli kabul edilmekte ve 4a statüsündeki çalışmanın başladığı tarihin bir gün öncesinde 4b statüsündeki sigortalılık durdurulmaktadır.
Ancak 4a kapsamında hizmet akdinin devamı sırasında sigortalının ay içindeki prim gün sayısının eksik olması halinde, eksik bildirilen süre kadar 4b prim borcu tahakkuk ettirilmektedir.
2024Aralık ve öncesinde 4a kapsamında eksik bildirilen sürelerin 4b kapsamında tamamlatılmasına ilişkin uygulama yalnızca 06- Kısmi İstihdam, 07-Puantaj Kayıtları ve 17-Ev Hizmetlerinde 30 Günden Az Çalışma olarak bildirilen eksik gün nedenleri için zorunlu tutulmuşken, 2025Ocak ayından itibaren prim gün sayısının eksik bildirilme nedenine bakılmaksızın eksik bildirilen süreler, 4b sigortalılık statüsünden tamamlanmakta, haliyle eksik bildirilen süre kadar 4b prim borcu tahakkuk ettirilmektedir.
Bu bakımdan okurumuz Leyla hanımın 4b kapsamındaki şirket ortaklığı devam ederken 4a statüsünden 01-İstirahat eksik gün nedeniyle eksik bildirilen 16 haftalık analık süresi ile ücretsiz izinli olarak 19-Ücretsiz doğum izni eksik gün nedeniyle bildirilen eksik süreler zarfında tahakkuk ettirilecek 4b kapsamındaki primlerini ödemesi gerekecektir.
Diğer taraftan, 4b kapsamında tamamlatılan günlere ilişkin prim borçlarının yasal süresi içinde ödenmesi ve ödeme vadesi geçmiş prim borçlarının bulunmaması halinde, 4b primlerinin 5 puan indirimli olarak ödenmesi mümkün olacağından 4b kapsamındaki primlerin süresi içinde ödenmesi ihmal edilmemelidir.
İŞE İADESİNE KARAR VERİLEN SİGORTALININ BOŞTA GEÇEN SÜREDEKİ PRİM GÜN SAYISI
1722023 tarihinde iş akdi feshedilen bir çalışanımızın mahkemece işe iadesine karar verildi. Bu çalışanımız için 2023 Şubat ayında 14 prim günü ve 3 gün de eksik gün bildiriminde bulunmuş idik. Boşta geçen 120 günlük süre için ek bildirgeleri düzenleyeceğiz. 2023Şubat ayı için düzenleyeceğimiz ek bildirgede prim gün sayısını ayı 28 gün kabul edip 11 gün mü, yoksa 30 gün kabul edip 13 gün mü bildirmemiz gerekir Mehmet T.
Sosyal Güvenlik Kurumunca yayımlanan 202020 sayılı Genelgede,
Ay içindeki çalışmaları tam olan sigortalıların prim ödeme gün sayılarının, ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak sisteme girileceği,
Ay içinde işe girişi veya işten çıkışı bulunmayan, ancak istirahat, ücretsiz izin, disiplin cezası gibi ayın bazı günlerinde çalışmayan ve çalışmadığı günler için de ücret almayan sigortalıların ilgili aydaki prim ödeme gün sayılarının, ilgili aydaki gün sayısından, ücret almaya hak kazanılmamış gün sayısı çıkartılmak suretiyle
Hesaplanacağı açıklanmıştır.
Bu açıklamalar çerçevesinde 1722023 tarihi itibariyle işten çıkartılan ancak iş akdinin feshinin geçersiz kabul edilmesi nedeniyle mahkemece işe iadesine karar verilen sigortalınızın 28 gün çeken 2023Şubat ayında herhangi bir eksik günü bulunmasa idi, işe iade sonrası düzenlenecek ek nitelikteki aylık prim ve hizmet belgesinde Şubat ayının 30 gün kabul edilip prim gün sayısının 13 gün olarak bildirilmesi gerekecekti.