İşsizlik maaşına hak kazanabilmek için işçinin;
Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalması,Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olması,Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olması,Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmasıGerekmektedir.
İşçinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalıp kalmadığının belirlenmesi noktasında ise Sosyal Güvenlik Kurumuna verilen işten ayrılış bildirgesinde yer alan işten ayrılış koduna bakılmaktadır.
Bu manada, işten ayrılış bildirgesinde fesih kodu (işten ayrılma nedeni) 04-05-12-15-17-18-23-24-25-27-28-31-32-33-34 nolu kodlardan bildirilmiş sigortalıların kendi istek veya kusuru dışında işsiz kaldığı kabul edilmektedir. Bu durumda diğer şartlar da sağlanmış ise, fesih tarihinden önceki son 3 yıl içinde;
600 prim günü bulunan sigortalıya 180 gün900 prim günü bulunan sigortalıya 240 gün1080 prim günü bulunan sigortalıya 300 günSüreyle işsizlik maaşı bağlanmaktadır.
İŞSİZLİK MAAŞI BAŞVURUSU REDDEDİLEN VATANDAŞLARCA İŞKUR'A YAPILAN İTİRAZLARİşsizlik maaşı için yapılan başvuruları reddedilen vatandaşlarca İŞKUR il müdürlükleri ile hizmet merkezlerine itiraz edilmesi mümkündür.
İş akdinin feshinden önce son 3 yıl içindeki SGK prim gün ve kazançlarına yapılan itirazlar SGK' dan alınan verilere göre değerlendirildiğinden, bu yönde yapılacak itirazlar her hâlükârda SGK verilerine göre sonuçlandırılmakta, haliyle sigortalının gün ve kazanç bilgilerinde SGK tarafından güncelleme yapılmadığı takdirde bu yönde yapılan itirazlardan bir sonuç alınması mümkün değildir.
Ancak, işverenlerce SGK'ya bildirilmiş olan işten ayrılış nedenlerinin hatalı olduğuna yönelik sigortalılarca somut belgelerle yapılan itirazlar İŞKUR tarafından değerlendirilmektedir.
ARABULUCULUK TUTANAĞI SOMUT BELGE OLARAK KABUL EDİLİR Mİ1/1/2018 tarihinden itibaren çalışma hayatına girmiş olan arabuluculuk sistemiyle taraflar arasında anlaşma sağlayan arabuluculuk tutanakları, İŞKUR tarafından işsizlik maaşıyla ilgili uyuşmazlıklarda mahkeme kararı gibi değerlendirilmektedir.
Bu bakımdan arabuluculuk anlaşma tutanakları, iş adinin sona erme nedeninin 4447/51. maddede sayılan nedenlerden biri ile gerçekleşip gerçekleşmediğinin, başka bir ifadeyle işçinin kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalıp kalmadığının belirlenmesi noktasında İŞKUR tarafından somut bir belge olarak kabul edilmektedir.
ARABULUCULUK ANLAŞMA BELGESİ DIŞINDA BELGE VEYA BİLGİ SUNULMASI GEREKİR Mİİşsizlik maaşı için İŞKUR'a başvuru yapılmadan önce, işçi veya işveren tarafından SGK Müdürlüğüne arabuluculuk anlaşma belgesi ile başvuru yapılarak işten ayrılış nedeninin güncellenmesinin talep edilmesi ve SGK müdürlüğü tarafından işten ayrılış nedeninin 4447/51. maddede sayılan işten ayrılış nedenlerinden biri girilerek güncellenmesinin ardından işsizlik maaşı başvurusunda bulunulması halinde, diğer koşullar da sağlanmış ise İŞKUR tarafından herhangi bir bilgi veya belge istenilmeksizin işsizlik maaşı bağlanmaktadır.
Buna karşın işsizlik maaşı için İŞKUR'a başvuruda bulunan, ancak işten ayrılış kodu 4447/51. maddede sayılan haller dışındaki bir işten ayrılış kodu ile sona erdirilmiş olması nedeniyle başvurusu reddedilen işçi tarafından, sonradan arabuluculuk anlaşma belgesi ile SGK Müdürlüğüne başvuru yapılarak işten ayrılış kodu güncellenmiş olsa bile, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğünün 12/5/2022 tarihli yazısında yer alan, "Arabuluculuk tutanağı işçi tarafından Kurumumuza sunulmuş ise söz konusu tutanağın teyidi ile feshe ilişkin varsa başka belgelerin en seri şekilde gönderilmesinin işverenden talep edilmesi" şeklindeki talimatı uyarınca, işverenlerden arabuluculuk anlaşma belgesinin teyidi ile iş akdinin feshine ilişkin bilgi ve belgeler talep edilmektedir.

24