10 soruda mahsuplaşma protokolü
MAHSUPLAŞMA PROTOKOLÜNÜN AMACI NEDİR
4857 sayılı İş Kanunun 482. fıkrasına göre aylık (maktu) ücret karşılığı çalışan işçinin hastalık nedeniyle istirahatli olduğu süreler zarfında SGK tarafından karşılanmayan ilk iki günün ücretinin yanı sıra üçüncü günden başlanarak rapor parası ile ücreti arasındaki farkın işvereni tarafından karşılanması gerekiyor.
İşçiyle günlüksaatlik ücret karşılığı sözleşme yapılmış olması durumunda ise işverenin işçisine istirahatli olduğu süreler zarfında ücret ödeme gibi bir yükümlülüğü bulunmamakla birlikte, işveren tarafından istirahatli olunan süre için de atıfet kabilinde ücret ödenmesi mümkündür.
Mahsuplaşma protokolü ile sigortalıların istirahatli oldukları sürelere ilişkin ücretlerinin işverenlerince eksiksiz ödenmesi, sonrasında geçici iş göremezlik ödeneklerinin sigortalıya ödenmeyerek işverenin cari dönem prim borçlarına mahsup edilmesine imkân sağlanmaktadır.
BİRDEN FAZLA İŞYERİ BULUNAN İŞVERENLER TEK PROTOKOLLE BAŞVURU YAPABİLİR Mİ
Türkiye genelinde birden fazla SGK işyeri dosyası bulunan işverenler aynı vergi kimlik numarası altında işlem gören işyerleri için yalnızca bir tane mahsuplaşma protokolü imzalamak suretiyle başvuruda bulunabileceklerdir.
Başvuru sırasında işverenin aynı vergi kimlik numarası altında işlem gören tüm SGK işyeri dosyaları mahsuplaşma protokolüne dahil edilebileceği gibi yalnızca talep edilen işyerlerinin mahsuplaşma protokolüne dahil edilmesi de mümkündür.
Mahsuplaşma protokolünün örneği 201621 sayılı Genelgenin 9 nolu ekinde yer almakta olup, başvuru sırasında protokol iki nüsha olarak düzenlenecektir.
Sözkonusu protokol mahsuplaşma talebinde bulunan işveren ile sosyal güvenlik il müdürü veya yetki verdiği sosyal güvenlik il müdür yardımcısısosyal güvenlik merkez müdürü tarafından imzalanacaktır. Bu bağlamda mahsuplaşma protokolünün düzenlenmesinin ardından mahsuplaşma protokolünü imzalamaya yetkili kişinin, işyerinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik merkez müdürlüklerinden herhangi birinden öğrenildikten sonra, yetkili kişiye ibraz edilmek üzere mahsuplaşma protokolüyle birlikte SGK İl müdürlüğüne veya ilgili sosyal güvenlik merkezine müracaat edilmelidir.
İŞYERİNİN KAMUYA AİT OLMA VEYA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HÜKÜMLERİNE TABİ OLMA ŞARTI VAR MI
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle mahsuplaşma talebinde bulunan işverenlerin kamu işyeri veya toplu iş sözleşmesi hükümleri uygulanan işyeri olma şartı kaldırılarak, tüm özel ve kamu tüm işyerleri yönünden protokol imzalanmasına imkân sağlanmıştır.
MAHSUPLAŞMA PROTOKOLÜ YALNIZCA AYLIK ÜCRET KARŞILIĞI ÇALIŞAN SİGORTALILAR İÇİN YAPILABİLİR Mİ
Mahsuplaşma uygulamasında aylık veya günlüksaatlik ücret karşılığı çalışan sigortalılar yönünden bir ayırım bulunmamaktadır. Bu bakımdan mahsuplaşma talep edilen işyerinde hem günlüksaatlik çalışma karşılığı sözleşme imzalanmış, hem de aylık ücret karşılığı sözleşme imzalanmış sigortalıların istihdam edilmeleri halinde, sigortalıların günlükaylık ücret karşılığı çalıştığı üzerinde durulmaksızın istirahatli sigortalılara ödenecek geçici iş göremezlik ödeneklerinin tamamı cari dönem prim borçlarından mahsup edilmektedir.
GÜNLÜKSAATLİK VEYA KISMİ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİYLE ÇALIŞAN SİGORTALILAR İÇİN MAHSUP EDİLEN GEÇİCİ İŞ GÖREMEZLİK ÖDENEKLERİ İÇİN NE YAPILMALI
Mahsuplaşma protokolü imzalanmış işyerlerinde günlük ücretsaatlik ücret veya kısmi süreli çalışan sigortalılar istihdam edilmekle birlikte bu sigortalılara istirahatli bulundukları süreler zarfındaki ücretleri işverenlerince ödenmiyor ise cari dönem prim borçlarına mahsup edilen geçici iş göremezlik ödeneklerinin sigortalılara iade edilmesi gerekir.
MAHSUPLAŞMA İŞLEMİ SIRASINDA VAKA TÜRÜ BAZINDA BİR AYIRIM YAPILIYOR MU
Mahsuplaşma protokolü imzalanmış işyerinde istihdam edilen sigortalıların almış oldukları istirahat raporunun vaka türüne (hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı ile analıktan dolayı aldıklarına) bakılmaksızın hak kazandıkları geçici iş göremezlik ödeneklerinin tamamı işverenin cari dönem prim borcuna mahsup edilmektedir.