İş Sanat'ta Igudesman'ın Beethoven'ı

Geçen hafta İş Sanat'ın düzenlediği iki etkinliği art arda izledik. Birincisi AKM'de yapılan ve salonu tıklım tıklım dolduran izleyicinin coşkusuyla, komedyen, kemancı ve şef Igudesman'ın yönetimindeki "Beethoven ve Daha Fazlası" başlıklı gösteriydi.

"Beethoven'ın 9. Senfonisi'nin izinde giden" bir dinleti olarak duyurulmuştu. Kimler çıkmadı ki sahneye! Futurelove Sibanda, Senem Demircioğlu, Cenk Erdoğan, Romanian National Youth Orchestra ve Boğaziçi Caz Korosu. Kalabalık ve devinim içinde bir gösteriydi: Perende atanlar, göbek atanlar, şarkı söyleyenler, orkestra üyelerinin rengârenk giyisileri ve müthiş bir ışık gösterisi... Her şey vardı da Beethoven neredeydi

Ara sıra korodan bir 9. Senfoni yükseliyor, sonra yeni müziklerle kaynaşıyordu. İzleyicilerin yüzde 90'ı sürekli ayaktaydı. Ellerini çırparak sahnedekilerle coşkularını pekiştirdiler. Beethoven'ın böylesi alay malzemesi yapılmasını hazmedemeyenler ya usulca salonu terk etti ya da sonunda ne olacak diye sessizce bekledi. Amaç geniş kitleye hitap etmek olduğuna göre söyleyecek sözümüz yok!

Ertesi gece İş Kuleler'de genç üyelerden oluşan bir yaylı sazlar orkestrası dinledik: Anima Music Chamber Orchestra. Kurucuları kemancı Gwendolyn Masin yönetiminde, Hugo Wolf, Camille Saint-Saens, Maurice Ravel, Çaykovski ve Dvorak'ın yapıtları yer aldı. Baştan sona keyifle seslendirdikleri bu popüler-klasik yapıtlarla dinleyiciler mutluydu; bu kez de daha sanatçılar çaldıkları yapıtın sonuna gelmeden alkışlar yükseliyordu. Yanımda oturan (sanırım bir İş Bankası mensubu) bana eğilip "Ben Ankara'dan geldim, Ankara dinleyicisinde asla böyle ara alkışlar yoktur. Herkes eserin bitmesini saygıyla bekler" dediğinde bir İstanbullu olarak utandım.

CRR'DE TEK ORKESTRA, BİR ŞEF, İKİ PİYANO, ALTI PİYANİST VE MÜTHİŞ GÖRSELLER

Yok yok "mahşerin beş atlısı"nı değil ama piyanonun tuşlarında birleşen, aynı dönemde Moskova'da okumuş beş değerli piyanistimizin tuşlarda birleşmesini izledik. Şef Murat Cem Orhan'ın esprili konuşmaları ve açık vuruşlu, enerjik yönetimindeki konserin programı W. A. Mozart'ın "Figaro'nun Düğünü" uvertürü ile başladı. Sonra mahşerdeki piyanistler önce ikişer, dörder ve sonunda (şef dahil) altı kişi olarak çaldılar. Sahnede müthiş bir trafik vardı. Solistler: Cem Babacan, Özgür Ünaldı, Kandemir Basmacıoğlu, Gökhan Aybulus ve Başar Can Kıvrak. Konser Figaro'nun Düğünü uvertürüyle başladı. "İki Piyano için Konçertosu K.365" ile devam etti. Ardından Saint Saens'ın Hayvanlar Karnavalı, Sandra Albukrek