Avrupa'yla birlikte Türkiye'yi de kasıp kavuran çöl sıcakları, insan psikolojisini de etkiliyor. Psikolog Esra Ezmeci, "Aşırı sıcaklara maruz kalma, vücudun susuz kalması toleranssızlık, huzursuzluk, sinir, panik atak gibi semptomları tetikliyor. Kişiler normalde olduğundan çok daha huzursuz, toleranssız ve sinirli olabiliyor" dedi
Türkiye'de sıcaklar 40 dereceyi aşmış durumda! Uzmanlara göre 27 Temmuz'a kadar yüksek seyredecek aşırı sıcak ve nemli hava insan psikolojisini de etkiliyor. Psikolog Esra Ezmeci konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: "Yaşamsal rutin beslenme ve uyku düzeni nasıl hem fiziksel hem psikolojik sağlığımızı etkiliyorsa çok yoğun sıcaklıklar da etkiliyor. Hatta bununla ilgili yapılan çok fazla araştırma var. Fazla sıcaklıklara maruz kalma, vücudun susuz kalması, toleranssızlık, huzursuzluk, sinir, panik atak gibi semptomlatrı tetikliyor. Kişiler normalde olduğundan çok daha huzursuz, toleranssız ve sinirli olabiliyorlar. Geçmişinde belli bir psikiyatrik bir bozukluğu olan, depresif manik ruh hali yaşayan insanların yoğun sıcaklarda bu hastalıklarının tetiklendiğini biliyoruz. Aşırı sıcaklarda da psikiyatrik rahatsızlıklar artabilir.
Normalde vermeyeceği tepkileri insanlar, o sıcağın verdiği stres ortamıyla vermeye başlayabilir. Öfke kontrolü azalabilir. Mevsimsel geçiş dönemlerinde kişinin tüm ruh halinde dengesizliğe sebep olabiliyor. Aşırı sıcaklarda şiddetin, cinayetlerin, öfke patlamalarının yaşandığını görebiliyoruz. Birçok araştırmada bu tür eylemlerin sıcak havalarda arttığını gösteriyor. O yüzden insanların normalden daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Bu sıcak günlerde dışarı çıkmamak, klimalı ortamlarda bulunmak, bol su içmek, duş almak, uykusuz kalmamak, uyku düzenine dikkat etmek önemli."
DIŞARI ÇIKMAYIN SIK SIK DUŞ ALIN
Hızla artan hava sıcaklığına bağlı ortaya çıkan sıcak çarpmasının, astım, bronşektazi veya KOAH gibi akciğer hastalığı olan kişilerde ve kalp hastalarında şikayetlerde artışa neden olabileceğinden, 10.00-15.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasına özen gösterilmesi gerektiği belirtildi. Bu dönemde özellikle alerjik reaksiyonların arttığına işaret eden uzmanlar, özellikle 50 yaş üzerindekilerin risk grubunda olduğunu ancak 75 yaş üzerinde bu riskin daha da arttığını belirtiyor. Uzmanlar, "Bebekler ve 5 yaş altı çocuklar, sıcaklığa karşı koruyucu mekanizmaları yeterince gelişmemiştir. Özellikle kalpdamar hastalıkları, parkinson, demans, obezite, diyabet, ishal, kistik fibrozis, skleroderma gibi hastalığı olanlar, yatağa bağımlı hastalar ve daha önce sıcak çarpması geçirmiş olanlar risk altındaki diğer gruplardır"diyor.