TRUMP BATI DEĞİLDİR
Osmanlı İmparatorluğu'nda askeri yenilgiler, bilim ve teknolojide geri kalmışlık, 18 yüzyılda Osmanlı yönetici sınıfı ve jön Türkler gibi reform yanlısı olanlarda batılılaşma hedefini oluşturdu. Bir başka ifade ile batılılaşma Avrupa'daki askeri, ekonomik, politik alanlarda başarısını örnek alıp uygulamak isteği olarak doğdu.
Bu hedef Türkiye Cumhuriyeti'nin de temellerini atan önemli bir dönüşüm süreci oldu. Hukuk, eğitim ve ekonomi alanlarında, din devlet anlayışında batı modelleri esas alındı.
Türkiye'nin bugün her zamankinden çok batılılaşmaya ihtiyacı vardır. Bu günkü batılılaşma Avrupa Birliği'ne girmek anlamında değildir, ileri demokrasi ve hukukun üstünlüğü ile insan hakları konusunda Avrupa Birliği ile uyum demektir.
Amerika'da halktan gelen, tabandan gelen demokrasi var. Ancak seçmen bilinci Avrupa kadar gelişmemiştir. Eğer ABD'de halkta demokrasi bilinci ve demokrasi talebi gelişmiş olsaydı, demokrasiyi popülizme kurban eden bir Trump'ı seçmezlerdi. Trump geçmişte, demokraside eksileri olan bir başkandır.
Şimdi de seçilir seçilmez, "Kanada eyaletimiz olsun" dedi, "Grönland ABD'ye katılsın" dedi, "Panama Kanalı'nı geri alacağım" dedi. Bir meclis üyesi de "Trump üçüncü defa başkan olsun" diye önerge verdi.
Türkiye'de Batı ya da ABD'ye karşı hatırı sayılır gruplar var.
Şüphesiz ki ABD Türkiye'de her zaman siyasete müdahale etti. Ama neden etti Dolaylı ve dolaysız yoldan biz istemeseydik yine müdahil olur muydu
Türkiye, Kıbrıs'a askeri bir hareket niyetinde olunca, ABD Başkanı Lyndon B. Johnson, 5 Haziran 1964'te İsmet İnönü'ye sert bir uyarı mektubu gönderdi ve bazı silah ve askeri sevkiyatlarını durdurdu.
İnönü "Yeni bir dünya kurulur ve Türkiye yerini alır" dedi. Savunma sanayiini geliştirdi.
Bir Mart 2023 Tezkeresinde Deniz Baykal ve CHP tezkereye karşı çıktı ve başarılı oldu.
Ama ABD bugün FETÖ'yü barındırdıysa, bunun nedeni 2013 öncesinde AK Parti'nin bir parçası olmasındandı. AK Parti'nin her kademesinde FETÖ kutsanıyordu.
İktidar ve muhalefet demeden, bazı siyasetçilerin ABD'den icazet aldığı
yazıldı, çizildi. Biz icazet alırsak, kim olursa olsun sırtımızda olur. Daha dik dursaydık ve Rusya'dan S-400 almasaydık, F-35 projesinde kalırdık ve ABD, PYD'ye bu kadar destek vermezdi.
15 Aralık 2004 tarihinde Avrupa Parlamentosu (AP), Türkiye'nin AB üyelik sözleşmelerine başlamasını tavsiye eden bir karar tasarısını serbest bıraktı. Türkiye eğer demokrasi ve hukuk alanında AB standartlarını benimsemiş olsaydı, bugün siyasetçiler, gazeteciler ve vatandaşlardan bu kadar tutuklama olmazdı.