Putin koltuğu için Rusya'yı batırdı!..
Vladimir Putin 1999 yılından beri, 25 senedir iktidardadır.
Başbakanlık (1999-2000)Devlet Başkanı (2000-2008)Başbakanlık (2008-2012)Devlet Başkanı (2012-günümüz)Putin Anayasanın arkasından dolandı. Dmitri Medvedevi, 2008-2012 yılları arasında Rusya Devlet Başkanı seçtirdi. Kendisi başbakan oldu. Ama bu yalnızca kağıt üstünde kaldı. Dünya kamuoyu Medvedevi, Vladimir Putin'in bir kuklası olarak gördü. Putin asıl gücü yine elinde tuttu.
Putin, toplamda yaklaşık 24 yıldır Rusya'yı yönetiyor. Seçimle geliyor ve fakat her seçim şaibeler taşıyor. Her seçimde muhalifler ya kaçtı veya öldürüldü. Söz gelimi;
2012 cumhurbaşkanlığı seçiminde, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), seçimlerin adil rekabet koşullarının yoksun olduğunu belirtti.
2018 cumhurbaşkanlığı seçiminde, muhalefet lideri Aleksey Navalny'nin adaylığı engellendi. Seçimlerin meşruiyeti konusunda ciddi tartışmalar yapıldı.
2024 cumhurbaşkanlığı seçiminde, Novaya Gazeta'nın matematikçisi Sergey Shpilkin'in yaptığı araştırmada, Putin'e verilen oyların yaklaşık 22 milyonunun sahte olduğunu ileri sürdü. Yine, Golos adlı seçim gözlem grubu, bazı sandıklarda toplu oy doldurma, termokromik mürekkep kullanımı ve seçmenlere baskı yapma gibi usulsüzlükler tespit edildiğini açıkladı.
Putin şiddeti, işgalleri ve savaşı, kendi koltuğu için kullanıyor. Diktatörler hiçbir zaman kendi istekleri ile koltuğu bırakmaz. Diktatörler daha fazla doğru ve daha az yanlış ta yapsalar, toplum geçmişte her ülkede bu yanlışların, ülkeye ve halka çıkarılan maliyetlerin hesabını sormuştur. Bu nedenle Putin istese de gidemez.
Putin'in savaş ve şiddete dayanan iktidarı, Rus ekonomisini bitirme noktasına getirdi.
1.Rusya'ya ABD ve Avrupa yaptırımları
Joe Biden yönetimi, 10 Ocak 2025 tarihinde Rusya'nın petrol ve doğal gaz gelirlerini hedef alan şimdiye kadarki en kapsamlı yaptırım paketini uygulamaya koydu. Rusya'nın büyük petrol üreticilerinden Gazprom Neft ve Surgutneftegas'ı, 180'den fazla gemiyi, çok sayıda petrol tüccarını, petrol sahası hizmet sağlayıcısını ve enerji yetkilisini yaptırım listesine ekledi.
Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesine yanıt olarak, 2022 yılından bu yana kapsamlı yaptırım uyguluyor. Bunlardan bazıları;
Rusya devletinin, merkez bankasının ve belirli mali yönetimlerinin AB'nin sermaye ve finansal piyasalarına erişimi kısıtlandı. Bazı rus bankaları uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarıldı.Rusya'dan petrol, kömür ve diğer fosil yakıtların ithalatına yasaklar getirildi.Rusya'ya yönelik çift kullanımlı malların (hem sivil hem de askeri amaçlı ürünler) ihracatı yasaklandı.2.Ekonomik gidişat düşüş trendinde