Piyasalar şaşı oldu
BİST 100 endeksi, 18 Ttemmuz 2024 günü 11 139, 46 idi, 30 Ekim günü 9 006,55'e geriledi. Bu ara reel faizler eksi oldu. Portföy yatırımları girişi vardı. Ama borsa endeksi düştü.
Ekim 2024'te finansal yatırım araçları reel getiri oranları açıklandı. Ekimden-Ekime son bir yılda, altın dışında tüm finansal yatırım araçları reel kayıp getirdi. Üstelik Ekim öncesinde konut talebi de düşük idi.
Son bir yılda, altın TÜFE'ye göre düzeltilmiş, yani reel olarak yüzde 16,89 getiri sağladı, ama borsa aynı yılda yüzde 25,74 oranında reel kayıp getirdi. İki yatırım aracı arasında yüzde 42,63 kadar yüksek fark, piyasanın ne kadar kırılgan olduğunu ve ne kadar istikrarsız olduğunu gösterir.
Rahmetli Prof. Dr. Tarık Minkâri olsaydı yine "Şaştım-Kaldım" derdi.
İktisatçıların işi, tasarruf sahibini yönlendirmek değil, onların karar vermeleri için gerekli verileri ve olasılıkları analiz etmektir.
TÜİK'in açıkladığı Ekim ayı finansal yatırım araçları reel getiri oranlarına bakarsak, tek reel getiriyi son bir yılda yüzde 16,89 oranında reel getiri oranıyla altın sağladı.
ALTIN
Kasımın ilk yarısında, dünyada dolar prim yaptı ve ons altın bu nedenle biraz geriledi.
30 Ekim 2024 günü 2 787 dolar olan ons altın, 15 Kasım 2024 günü 2 561 dolara geriledi. Ancak sonra yeniden artmaya başladı. 21 Kasım günü 2 667 dolar idi.
Altın artmaya devam eder; Çünkü:
ABD ekonomisinde, Trump ile belirsizlik arttı. Yalnızca ülke güvencesine dayanan dolar ve Euro'ya dünyada güven sorunu var. Kripto paraların çökme olasılığı yüksektir.
Dünyada jeopolitik riskler de devam ediyor. Rusya -Ukrayna savaşı dışında, Putin dünyayı nükleer karşılık ile tehdit ediyor. Kaldı ki Putin Kırım'ı işgal etti, Gürcistan'la savaştı ülkeyi böldü. Türkiye'ye S-400 vererek, bizim F-35 projesinden çıkarılmamıza neden oldu. Putin küresel istikrar için her zaman tehdittir.
Orta Doğu İsrail savaşı bitse bile, İslam ülkeleri arasında mezhep savaşları bitmez.
Altın güvenli liman olmaya devam edecektir.
BORSA
Borsa, son bir yılda finansal yatırım araçları içerisinde en fazla kaybettiren araç oldu. Bir yılda yüzde 25,74 oranında reel kayıp getirdi.
Borsanın aşırı kırılgan olmasının birçok nedeni var;
Türkiye'de borsa manipülasyona açıktır. Yasal altyapıda eksiklik vardır. Şirketlerin borsaya açılması ve denetimi konusunda kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar konuşuluyor. Bunlar borsaya zarar veriyor. Sermaye piyasası daha şeffaf hâle getirilmelidir.
Mehmet Şimşek yanlışları borsaya zarar verdi. Kamu harcamalarında popülizmi önleyemeyince, bu defa vergileri artırdı, yatırım teşviklerini kıstı, yatırımlar durdu ve sanayi sektöründe daralma başladı. Şirket kârları azaldı. Borsa güven kaybetti.
Dahası hükûmet ve yönetime de güven sorunu var.
DOLAR
Trump, ticaret savaşlarını başlatırsa, ithalata vergi getirirse, ucuz Çin mallarına kota getirirse, ABD'de fiyatlar artar. Yine ithal mal arzının daralması da arzı düşürür ve fiyatlar artar.
ABD dış borçları yüksektir. ABD dış borçlarını dolar olarak ödeyeceği için, net geri ödeme ile para arzı genişlemesi de TÜFE'nin artmasına neden olur.