Şaibeli kurultay: CHP'de delege olmak artık para kazandırıyor

CHP'den yükselen 'şaibeli kurultay' iddiaları, partinin Cumhurbaşkanı adayını 4 yıl önceden belirleyecek ön seçim çalışmalarını geri plana itti. Kongre günü ve hemen sonrasında dile getirilen bazı söylentiler vardı. Özellikle de delegeler çevresinde akçeli ilişkilerin döndüğü ve kurultay akşamı çantalarca paranın dağıtıldığı konuşulmuştu. Ancak orada kalmıştı.

Derken Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, pazartesi günü CHP'nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlediği kurultay hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, kurultaya katılan CHP delegelerine "oy karşılığında para, telefon ve ev verildiği" iddialarını araştıracak ve Özgür Özel'in CHP Genel Başkanı seçildiği CHP'nin 38. Olağan Kurultay'da görev alan parti yetkililerini dinleyecek.

Peki, ortada nasıl bir şaibe var ve deliller ortaya çıkarılabilir mi

Dün gazetemizde yer aldı. Şaibe iddiaları ilk olarak eski CHP Muş Gençlik Kolları Başkanı Erkan Çakır'dan gelmişti. Çakır, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun Kılıçdaroğlu'nun kaybetmesi için delegelere para dağıttığını öne sürmüştü. Çakır'ı şuradan hatırlamakta fayda var. Kendisi bir zamanlar, şimdilerde şaibe yapmakla itham edilen isimlerle hareket ediyordu. Çakır'ın, Özgür Özel'in seçildiği kurultayda Ekrem İmamoğlu ile kol kola yürüdüğü bir video da sosyal medyada yayınlanmıştı. Çakır ortaya, iddialarının yerine belgeler koyarsa savcılık soruşturmayı derinleştirir elbette. Lakin böylesine önemli bir soruşturmanın bir kişi üzerinden ve o kişinin de geçmişte çıkar ilişkileri olduğu isimleri suçlamalarına dayandırılarak yürütülmesi hukuki bir açmaza neden olabilir.Peki başka isimler konuşmayacak mı O kadar ağır iddia ve ithamlar var. Delegelerin oylarının büyük paralara satın alındığı söyleniyor. Türk siyasetinde görülmemiş çok büyük bir skandal patlayabilir.Uzun yıllardır CHP'de siyaset yapan ve partinin kodlarını, dengelerini ve delege yapısını çok iyi bilen bir ismi aradım. Konuşup konuşmayacağından emin değildim ancak ben sorumu sordum: "Şaibeli kongre meselesi nereye varır, var mı bir öngörünüz"
PARTİ İÇİ KIRILMALARI HEDEFLİYORBiraz düşündü ve "Parti içi kırılmaları hedefleyen bir süreç duygusu oluşturdu bende. Biraz aceleye gelmiş gibi" dedi. Kaynağım partinin zarar göreceğinden çekiniyordu.

Ama ortada "şaibe var mı yok mu" sorusunun ötesinde bir durum var. Kurultay günü, akşamı, gecesi görülen, bilinen ve konuşulan bir takım alengirli işlerden bahsediliyor. CHP yandaşı gazeteciler bile yayında malumun ilam edildiğini söylediler. Barış Terkoğlu, "Kurultayda bir sürü şaibe oldu lafını bin 500 CHP'liden duymuşumdur" dedi. İsmail Saymaz da "Kurultay salonunda söylediler bunu" sözleriyle Terkoğlu'nu tamamladı.


"ÜYELERİN YARISI 'ŞAİBE VAR' DER"

Kaynağıma bu imalı ifşaları da hatırlatarak şaibeye dair kendi görüşlerini sordum. Beni de yanıltarak çarpıcı bir yanıt verdi.

"Şu an herkes kaygılı. Biri en ufak bir eleştiri yapsa, 'Bak CHP'yi yargının önüne attı' denilecek, damgalanacak ve partiden atılacak. 'Ortada bir şaibe var mı' diye CHP'nin 1 milyon 600 bin üyesine toplu mesaj atılsa, 800-900 bin kişi 'şaibe vardır' der."
O DELEGELERİN ÇOCUKLARI BELEDİYELERDE ÇALIŞIYORBu kadar biliniyorsa madem, niçin kimse çıkıp konuşmuyor ve iddialar neden bir kişi tarafından dile getiriliyor Kaynağım tam burada çok ilginç bir analiz daha yaptı: "Herkes işin içinde. Şimdi bu para alan delege kendi memleketine gittiği zaman hal ve hareketleri değişmiyor mu O delegelerin, çocuklarının hepsi belediyelerde çalışıyor. Bunu CHP tabanı görmüyor mu Örgütler görmüyor mu CHP yakında olağan kongre yapacak. Kan gövdeyi götürecek. Bunu yaşayacağız. Niye biliyor musunuz Çünkü artık CHP üyeleri, delege olmanın para kazandıran bir şey olduğu kanaatindeler. Herkes şu an milletvekilliğini, bakanlığı kenara bırakmış. Herkes delege olmaya çalışıyor. Çünkü delege olmak artık para ediyor. CHP'nin 1 milyon 600 bin üyesinin ezici çoğunluğunun kanaati bu yönde. Bunun teyidini CHP'nin olağan kongre takviminde beraber göreceğiz. Kurultay Delegesi olmak için insanlar birbirlerini parçalayacaklar. Niye Delege olup para kazanmak için."