"Artıklar" ve İsmail Kılıçarslan'ın unuttuğu kelime

Evet biliniyorlar. Zaten son bir haftadır Suriye'nin batısındaki Lazkiye ve Tartus şehirlerinde çıkan olayların nedeni de bu teröristlerin bilinmesiydi.

Konuya ilişkin iki haberi etraflıca irdeledim. Biri BBC'nin diğeri de Alman DW'nin hazırladığı. Kıvrana kıvrana hazırlamış ama CHP'lilerin koro halinde "Suriye'de Alevileri katlediyorlar" yalanlarını da boşa düşürmüşler. BBC haberinde diyor ki: "BBC, ölü sayısını ve katliam iddiasını bağımsız kaynaklar üzerinden doğrulayamadı. Görgü tanıkları Lazkiye ve Tartus'ta sokak çatışmaları çıktığını, toplu cinayetler işlendiğini, bazı evlerin ve dükkanların yağmalandığını söylüyor. İnfazların arkasında Suriye'nin yeni yönetimine bağlı güçlerin olduğu öne sürüldü. BBC bu iddiaları da bağımsız kaynaklar üzerinden doğrulayamadı."

Başta başkent Şam olmak üzere Suriye'nin birçok şehrinde muhabirleri ve haber kaynakları olan BBC'nin teyit edemediği iki büyük mesele var:

Bir: Ölü sayısı ve katliam iddiası. İki: Suriye'nin yeni yönetimine bağlı güçlerin toplu cinayetleri, evlerin ve dükkanların yağmalanması.

Açın YouTube'dan izleyin. BBC'nin aynı haberinde şu iddialar da yer alıyor:

- "Tanıklar, Lazkiye ve Tartus'ta sokak çatışmaları, kitlesel cinayetler ve yağmalama olayları bildirdi."

- "Suriye'nin yeni hükümetiyle bağlantılı güçlerin infazların arkasında olduğu iddiaları ortaya atıldı."

Aynı haberde kesin ifadedeler de var:

- "Esad'a bağlı silahlı gruplar, bölgede askeri noktaları ele geçirdi."- "Suriye güvenlik güçleri, bu duruma yanıt olarak geniş çaplı operasyonlar başlattı."Suriye'de Nusayri nüfusun yaşadığı şehirlerde yaşanan olaylara ilişkin uluslararası basından bir diğer habere göz atalım şimdi. Tarafsız olmaları bir yana burada mevcut Suriye yönetiminin karşıtı haberlere imza atacakları şüphesiz olan Alman DW misal. Haber, "Suriye'den gelen son görüntüler herkesi dehşete düşürdü" diye başlıyor ama sonrasında hızla muğlak bir hal alıyor. DW, şu soruya cevap arıyor: "Peki, gerçekten bir Alevi katliamı mı yaşanıyor, yoksa "Colani" adıyla bilinen Ahmed Şara yönetimi Esad'a bağlı güçleri mi hedef alıyor"

Yanıtlar ise çeşitli

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin 6 Mart'tan bu yana Alevilerin yoğun yaşadığı Lazkiye'deki çatışmalarda can kaybının bini aştığını bildirdiğine yer veriyor. (BBC bu bilgiyi doğrulatamamıştı.) Uzaktan bağlantıyla röportaj veren Nour Ali isimli bir tanık konuşuyor. Kendisi oyuncuymuş. Sözleri şöyle: "Evlere girdiler. İnsanlar kendi evlerinde katledildi, her mezhepten insanlar. Bugün, çekim yaptığım için bana ateş edildi. Ona 'Seni çekiyorum' dedim. 'Arabaya al ama seni çekiyorum, haberin olsun' dedim. Bana küfretti ve sonra evimizin olduğu yöne doğru ateş etti."

Tam burada DW muhabiri, görgü tanığından yaptığı çekimleri isteseymiş keşke dedim. Oysa tanık, kendisine ateş edilme anını kaydetmiş bile olabilir.

Fakat Alman televizyonunun haberi buradan sonra söylem değiştiriyor.