Siyonizm ve bilim

Oryantalizm bir bilim ise Siyonizm de bir bilimdir. Oryantalizm, Doğu'yu Batı hegemonyasına göre açıklayan, tanımlayan bir bilim. Edward Said, bu bilimin ipliğini pazara çıkardı. Bütün şarkiyatçıların bildiği diller, ortaya koyduğu tarih, yaptıkları açıklamalar sonuçta Batı hegemonyasına hizmet ediyor. İktidar dinamiğinin Batı için nasıl çalıştığını anlatıyor. Siyonizm de bütün dünyayı, siyasal Yahudilik ile tanımlıyor. Bilimi, toplumu, özgürlüğü, savaş ve barışı siyasal Yahudilik hegemonyasıyla yorumluyor. Bir bir iktidar etme bilimi. Hem de dünya çapında. Oryantalizm gibi sadece Doğu'yla da sınırlı değil.

Edward Said, büyük bir heyecanla ABD'den Paris'e uçarak gelmişti. Filistin üzerine konuşulacaktı. Sartre başta olmak üzere büyük düşünürler toplanacaktı. Davet mektubunu Sartre'dan alan Said, kendinden geçmişti. Paris'e varınca toplantının güvenlik nedeniyle Foucault'un evinde yapılacağı bilgisi verilir. Foucault'un evine gidilir. Foucault, konuşmaya bile tenezzül etmeden evindeki davetlileri geride bırakarak "bilim yapmaya" gider. Her halde son model spor arabasına binerek hızla sıvışmıştır oradan! İktidar teorisyeni, iktidarın İsrail formunda Müslüman topraklara vuran karanlık gölgesi üzerine tek kelime etmemişti.

Sartre'ının konuşması için günler geçer. Büyük filozof Sartre! Cezayir'i işgal eden, kendi devleti Fransa'ya karşı başkaldırmıştı. Şimdi o direniş ruhuyla Filistin için konuşması bekleniyor. Sevgilisi Simon De Beauvoir de oradadır. Alakasız bir konuda, bir saat nutuk çeker. Müslüman toplumlarda kadınların yaşadığı kötülüklerden bahseder. Feminizm, bu defa da Müslüman kadına efendilik yapmak için nutuk atar! Hegel ve Marx'dan aşırdığı düşüncelerle kadının kurtuluşu için Müslüman kadın artık ötekidir. Sonunda Sartre konuşur. Sekreterliğini yapan üçüncü sınıf bir aydının çalakalem metinlerini okur. Sartre, yoktur. Antisemitizm psikanalizini yazan o cesur ve özgür düşünür yok olmuştur. Çünkü konu Siyonizm'in Müslüman topraklardaki işgalleridir.

Avrupa sosyal bilimi, Antisemitizm için gösterdiği cesareti, Siyonizm için gösteremiyor. Bilimin Yahudilere karşı yapılan ırkçılık için aldığı tavrı, Siyonizm'in Filistin'de yaptığı ırkçılığa karşı alamıyor.

Son tutumu Alman filozof Habermas'ın başını çektiği bildiride gördük. Antisemitizm siyasetini savunma ve Almanya devlet politikasını koruma adına İsrail'in katliamlarını destekleyen rollerini açık bir şekilde ortaya koydular. Habermas, aydınlanmanın evrensel hakikatini savunuyor. Sosyal teorisi ile Avrupa'ya ve dünyaya yol göstermek istiyor. Ancak Siyonizm'in İsrail'deki katliamları karşısında evrensel tutum ortaya koyamıyor. Sadece Yahudilere karşı yapılan ırkçılık eleştiriliyor. İsrail'in Filistin'de Müslümanlara ve Hristiyanlara karşı yaptığı her çeşit ırkçılığı görmezden geliyor. Bir de İsrail destekleniyor.