Elazığ'ın Gelecek Tasavvuru Kongresi
Bu hafta sonu, Elaziz'de (15-17 tarihleri arası) üç gün süren bir kongre düzenlendi. Elazığ'ın Gelecek Tasavvuru Kongresi adını taşıyordu. Üç yüzün üzerinde bildiri sunuldu. Din, çevre, kültür, müzik, kalkınma, madencilik, turizm gibi birçok konuyu kapsıyordu. Elazığ Belediyesi, İlim Yayma Cemiyeti ve Fırat Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşti. Belediye Başkan Yardımcısı Nazif Bilginoğlu, nezaket ve bilgisiyle her zaman yanımızda oldular. Şehrin yetiştirdiği iki büyük ilim adamı Süleyman Ateş ve Mehmet Aydın da konuşmalarıyla katıldılar.
Elaziz, geçmişi köklü olan Harput şehrinin devamı. Altınova'ya kuş bakışıyla seyre dalan ve kayaların tepesinde kurulan antik Harput şehrinin varisi. Harput da neler almamış ki Musiki, şiir, tasavvuf, ilim şubelerinin hepsinden az çok etkilenmeye devam etmiş uzun süre. Musikiyle arif, fakihle şiir iç içe geçerek topluma ruh olmuş asırlar boyunca.
Osmanlı Türklerinin hâkimiyetinde birçok, inanç ve dil taşımış içinde. Ermeniler, Rumlar ve Keldaniler Müslümanlarla yaşamış asırlar boyunca. 1. Dünya Savaşı fırtınasından sonra da az sayıdaki gayri Müslimlerle devam etmiş. Elazığ, zanaatkârları, musikişinasları, fotoğrafçıları ve ustalarıyla kültürel çoğulculuğu beraber yaşamış. Ben de bu konuda tebliğ sundum.
Aleviler ve Sünniler, bu şehirde beraber olmuşlar. Ne Maraş ne de Çorum olayları yaşanmış. Kadirilik, burada büyük rol oynamış. Hz. Ali sevgisi, bütün insanları derinden sarmış. Divanlarda, kasidelerde, ilahilerde ve tekkelerde bu sevgi halesiyle toplum, ruh olmuş. Sünniler ve Aleviler, Fetihamet( Elazığ ağzı) Baba türbesinin kanatları altında beraber dua etmiş, beraber kurban ve adaklar adamış. Hala da devam ediyor. Fatih Ahmet Türbesi, Elaziz ortak kültür ruhunun derinliği. Feti Ahmet Baba, Türkmenistan'da, Bahaaddin Nakşibend ile beraber aynı hocadan icazet almış.
Tasavvuf, büyük kültür. Derinden akan ve hiç bitmeyen bir kaynak. Harput'un büyük arifleri, ruhlarıyla Elaziz'de de devam etmişler. Osman Bedreddin Efendi ve Kazım Efendi sadece iki büyük öncü. Ömer Hüdai Baba, Tayyar Baba, Sadi Baba son zamanlara kadar süren Kadiri geleneğin mürşitleri. Sadi Babayı yakından tanıma imkânım da oldu. Halesinde her görüşten insan olurdu. Tekkesi ile Elaziz'i aydınlatmaya devam ederdi. Tasavvuf, aynı zamanda dini çoğulculuğu ve genişliği pratiğe aktaran kanallar. Elaziz'de de bunu yapmış. İnsanlara karşı kucaklayıcı davranmış, Sadi Baba'nın kulaklarımla işittiğim ifadesine göre şeyhler, "halk pedagoglarıydı".
Şehir, ruhsuz olur mu Elaziz'in ruhunu da arifler ve edipler pişirmiş. İnsanlar onların sohbetleri, türküleri, mayaları, kasideleri ile yetişmiş. Şahsiyet kazanmış şehir. Derviş ile sarhoş birbirine saygılı bir şekilde yaşamış.