İstanbul'un gizli cenneti Tuzla

Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, çalışmalarını anlatırken, bir hayli iddialı biçimde, "Gerçekleştirdiğimiz projelerle Tuzla'yı yaşanabilir kent haline dönüştürdük. İlçemiz çilesiz ulaşımın merkezi, bilim ve sanatla dolu bir ilçe haline geldi" diyor.

Geçen hafta bir günümü Tuzla'da geçirdim. Tuzla'yı dolaşırken bana Belediye Başkanı Şadi Yazıcı eşlik etti. İlçeyi dolaşırken çok keyif aldım. Özelikle sahile hayran kaldım. Avrupa'daki birçok şehirden daha modern olmuş. Büyüklerimiz Tuzla için eskiden yazlık yer derlerdi. Bugün ise çok değişmiş. Hele ki sahile yapılan Tuzla Marina mükemmel ötesi. Orada bütün bir gün gezseniz doyamayacağız bir yer. Yanındaki eğlence parkı da mükemmel. Çocuklu bir ailenin bence vazgeçilmez adresi olacak yer. İstanbul'un neresinde otuyor olursanız olun mutlaka bir hafta sonunuzu Tuzla'da geçirin derim. Sahil demişken Başkan'ın sahile koyduğu ücretsiz Nostaljik tren ile dolaşmayı da atlamayın. Nerede ne yer ne içerim diye de düşünmeyin. Tuzla Belediyesi'nin açtığı sosyal tesisler gerçekten mükemmel. Fiyat-kalite dengesine baktığınızda da başka bir mekân aramaya gerek yok.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yalnız değiller

Bir yandan gezerken bir yandan da Başkan'dan yaptığı projeler hakkında bilgi aldım. Milliyet'e konuşan Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, öne çıkan çalışmalarını şöyle anlatıyor: "Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi ve Hobi Bahçesi'ni, 65 yaş üstü büyüklerin kendi yaşıtları ile gündüz saatlerinde sosyal bir ortamda kaliteli vakit geçirebilmeleri amacıyla 2016 yılında hizmete açtık. Tuzla Belediyesi Yaşlılar Merkezi, 65 yaş üzeri kendi gereksinimlerini karşılamasını engelleyici bir rahatsızlığı bulunmayan, günlük yaşam faaliyetlerini bağımsız olarak yapabilen, yalnızlık hissi duyan, engeli olup dışarı çıkmakta zorlanan yaşlılara hizmet veriyor. Yaşlıların merkeze ulaşımı da Tuzla Belediyesi servis araçlarıyla sağlanıyoruz. Sabah evinden alınan yaşlılar, gün sonunda tekrar evine bırakılıyor.

Eğitim imkânı

Bilgi evlerimiz var. 8 ila 14 yaş grubundaki çocuklarımıza, sokağın olumsuz etkilerinden uzakta, güvenli ve kontrollü bir ortamda boş vakitlerini yararlı bir şekilde değerlendirmeleri amacıyla kurduğumuz Bilgi Evleri; İçmeler, Yayla, Orhanlı, Aydınlı, Mimar Sinan ve Şifa mahallelerinde toplam 6 merkezde, 5 bin 500 öğrenciye hizmet sunuyor. Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilimleri ve İngilizce gibi takviye derslerinin dışında gitar, bağlama, piyano, origami, masa tenisi, akıl oyunları gibi 40'dan fazla ders ve atölyede öğrencilere eğitim imkânı sağlanıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

524 kişi üniversiteli

14-25 yaş arasındaki gençlere yetenekleri ve ilgi alanları çerçevesinde eğitici, serbest zamanlarını değerlendirmelerine fırsat sağlayan Gençlik Merkezi, YKS hazırlık kursları dâhil, fotoğrafçılıktan diksiyona, bateriden çelloya kadar her branşta eğitim imkânı sunuyor. Gençlik merkezlerimizde tiyatro, fotoğrafçılık, sinema ve medya, resim, halk oyunları, diksiyon, münazara, şiir edebiyat, işaret dili, sosyal sorumluluk, ekoloji ve coğrafya, ilim ve medeniyet, rehberlik, tarih, İngilizce, Almanca, fitness, yüzme, dalgıçlık, kano kürek, koro, şan, bateri, keman, piyano, bağlama, gitar, elektro gitar, çello, yan flüt gibi kulüp faaliyetleri yer almakta ve aynı zamanda 11. Sınıf etüt dersleri ve üniversiteye hazırlık YKS-TYT-AYT hazırlık kursları ile de gençlerin merkezimizden faydalanması sağlanmaktadır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Gençlik Gemisi

Türkiye'nin ilk ve tek Gençlik Merkezi olan Mehmet Akif Ersoy Gençlik Gemisi, Tuzla Belediyesi tarafından 2014 yılında ilçe gençliğinin hizmetine sunuldu. İstanbul Şehir Hatları'nda uzun yıllar hizmet veren ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden devralınan Mehmet Akif Ersoy Gençlik Gemisi, Tuzla Belediyesi tarafından denizde gençlik merkezine dönüştürüldü. Denizin üzerinde, engin mavilikte Tuzlalı gençlerin hem eğlendiği hem de öğrendiği Gençlik Gemisi'nde gitar, kano, resim, edebiyat ve şiir gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yapıldığı, Toplam 13 kategoride eğitim imkânı sunan gemi aynı zamanda Kampüs Tuzla çatısı altında hizmet veriyor.

2010 yılında Tuzla Belediyesi çatısı altında kurulan Gönül Elleri Çarşısı, veren elle alan eli buluşturarak, 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' düsturuyla hareket ediyor. 14 komisyondaki 5 bin 82 Kadın Kent Gönüllüsü ile sosyal belediyecilikte gönüllü katılım, gönüllü hizmet ilkesiyle toplumun her kesiminde gerçek ihtiyaç sahibine ulaşarak birlikte yaşamanın güzelliklerini ortaya koyuyor. 2 bin metrekare kapalı alanda, 2 katlı mağazacılık mantığıyla kurduğumuz Gönül Elleri Çarşısı'nda yardım malzemelerinin temini ve lojistiğini Tuzla Belediyesi olarak biz sağlıyor, yardım yapılacak kişiler Kadın Kent Gönüllülerimiz tarafından belirleniyor."

Bayat ekmeklerden taze lezzetler

Pastacı Çırağı Kursu, Yaş Pasta Yapımı Kursu ve Geleneksel Türk Mutfağı kurslarının devam ettiğini bildiren Başkan Yazıcı, "Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri, Tuzla Belediyesi'nin ev sahipliğinde yapılmaya devam ediyor. Bu yıl 20'ncisi düzenlenen 'Dünyanın Lezzeti Burada' sloganı ile Dünya Aşçılar Birliği (WACS) tarafından 'kıtalar arası' unvanı alan Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri; İsveç, Almanya, İspanya, Fas, Cezayir, Makedonya gibi 30 farklı ülkeden 78 farklı kategoride bin 500 yarışmacı ve 70 özel jürinin katılımıyla Tuzla'da başladı. Festival kapsamında Türk öğrenci ve genç şefleri de uluslararası düzeyde yarışma imkânı bulacak" bilgisini de verdi.

Taşıma araçlarını görücüye çıkardı

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, toplu ulaşımı her daim genç ve güçlü tutuğu araç filosuyla daha güvenli, konforlu ve kaliteli hale getiriyor. 58 yeni aracı bünyesine katacak olan Büyükşehir, 19 Aralık'ta hizmete alacağı otobüsleri, şehrin farklı noktalarında sergilemeye başladı. Yeni araçlar, şehir merkezinde 3 ayrı noktada vatandaşların incelemesi için hizmete alım gününe kadar sergileniyor. Balıkesir Toplu Taşıma Merkezi, Şeyh Lütfullah Camisi Meydanı ve Ali Hikmet Paşa Meydanı'nda sergilenen araçlar, vatandaşlar tarafından ilgiyle inceleniyor. Alanda bulunan görevliler tarafından araçlar hakkında bilgi veriliyor. Yeni alımlarla birlikte 2019 yılından bu yana 209 yeni aracı bünyesine katan Büyükşehir Belediyesi, toplu taşımada kullanılmak alınan araçlara yaklaşık 500 milyon liralık yatırım yaptı. Önceden gerçekleştirdiği sipariş ve ödemelerle günümüz değeri 1.5 milyar lira olan araçlar, 3'te 1'i fiyatına alınarak kamu yararı sağlandı.