İran ve İsrail arasındaki çatışmada, bölge ülkeleri için oldukça önemli dersler var

BÖLGE ÜLKELERİ ARASINDA İŞBİRLİĞİ İHTİYACI

Öncellikle, uluslararası kurumlardan beklentinin düşük olması gerektiği bir kez daha net bir şekilde ortaya çıkmış oldu.


Bölge ülkeleri arasında en kapsamlı işbirliği için kurulan İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (İİT) bölgede çatışmalarda caydırıcılıkta katkısının olmadığı ve bu teşkilatın zaten ülkelerden oluşması nedeniyle beklentilerin olmaması gerektiği çok açık şekilde görülmüş oldu.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) sahip olduğu 2 milyar nüfusunu, ekonomik ve siyasi nüfuza dönüştüremediği, uluslararası karar alma mekanizmalarında ve dünya sahnesinde belirgin bir rol oynayamadığı görüldü.


Bölgede Müslüman ülkeler arasında işbirliğinin sağlanması ve bölgesel aktörlerin kendi geleceklerini güvence altına alması için yeni işbirlikçi yaklaşımlara ve daha etkin kurumlara ihtiyaç artmıştır.
ENERJİNİN CAYDIRICILIĞIÜlkeler için enerji arz güvenliğinin sağlanmasının ne kadar önemli oluğu açık olmasına rağmen, dünyada petrol rezervlerinin üçte ikisinden fazlasına ve doğalgaz rezervlerinin üçte birine sahip olan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üyelerinin bu gücü kullanamadığı açıktır.

Bölgedeki çatışma ve istikrarsızlığın, ekonomileri ciddi şekilde olumsuz etkileme potansiyeli olduğu görüldü.


Özellikle, Hürmüz Boğazı gibi kritik geçiş noktalarının kapanma ihtimali, küresel enerji fiyatlarını ve ticaret yollarını derinden