Geleceğin meslekleri hangileridir
Üretim yapısının değişimiyle ortaya çıkan sektörler için gerekli ve zorunlu niteliklere sahip işgücü talebi de artmaktadır.
İşgücünün de bu değişim ve dönüşüme ayak uydurması için, ihtiyaç olunan eğitimin alması ve sosyal becerileri geliştirmesi hayati derecede önemlidir.
2030 YILINA KADAR İSTİHDAMI ARTACAK MESLEKLERDünya Ekonomik Forumu da gelecek 5 yıl içinde yani 2023 yılına kadar hangi mesleklerin öne çıkacağını araştıran "Geleceğin Meslekleri" raporunu açıkladı.Dünya Ekonomik Forumu (WEF), "Geleceğin Meslekleri" raporuna göre 2023 yılına kadar özellikle yapay zekâ ve bilgi işleme sistemlerinde gelişmeler bu alanda ortaya çıkacak mesleklerin değişiminde büyük dönüşüm faktörü olacak.Bu dönüşümde, Fintech mühendisleri, veri analistleri, veri bilimcileri ve yapay zekâ ve makine öğrenmesi uzmanlarına önemli ölçüde talep artacağı beklenmektedir.
Ancak, bu meslekler için gerekli niteliklere sahip olmak için uygun lisans ve yüksek lisans eğitimlerinin alınması önemlidir.
Ayrıca, bu eğitimler için de üniversitelerin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının yeniden gözden geçirilmesine çok ama çok ihtiyaç vardır.
Diğer yandan, yeşil dönüşümün ve sürdürülebilirliğin dünya gündeminde olması nedeniyle bu sürecin başarışı olması için de çevre mühendisleri ve yenilenebilir enerji mühendislerine ihtiyaç duyulmaktadır.Bu rapora göre, en hızlı büyüyen meslekler şöyle sıralanmaktadır.Büyük veri uzmanlığı, Fintech mühendisliği, yapay zeka ve makine öğrenimi uzmanlığı, yazılım ve uygulama geliştiriciliği, risk yönetimi uzmanlığı , veri tabanı ve ağ uzmanlığı, otonom ve elektrikli araç uzmanlığı, kullanıcı deneyimi tasarımı, hafif kamyon veya teslimat hizmetleri, nesnelerin interneti uzmanlığı, veri çözümleyici ve veri bilimi, çevre mühendisliği, bilgi güvenliği analizi ve yenilenebilir enerji mühendisliği öne çıkmaktadır.