Enerjide yeni dönem başlıyor

ABD Başkanı Trump'ın iktidara gelmesiyle enerjide de yeni bir dönem başlayacağı beklenmektedir.

Trump'ın fosil yakıtlar konusundaki tavrı ve uygulayacağı politikalar ile enerji üretimi, enerji fiyatları ve enerji kaynaklarının kullanımı derinden etkilenecektir.

Kısacası enerji denklemi değişeceği gibi denklemdeki aktörler de değişecektir.

ABD'nin halen petrol ve doğalgaz üretiminde başı çekmesine rağmen, daha fazla petrol ve doğalgaz üretimi konusundaki yeni politikasının enerji arzını artıracağı beklentisi enerji fiyatlarını düşürecektir.

Bu politikalar ile bir yandan enerji fiyatları düşerken diğer yandan oluşacak düşük enerji maliyetlerinin daha fazla üretimi getireceği açıktır.

Çünkü biliyoruz ki, gelişmekte olan ülkelerde daha fazla üretim daha fazla enerji tüketimini getirmektedir. Bu da yüksek ekonomik büyüme gerçekleştiğinde yüksek miktarda enerji faturasına neden olmaktadır.

Enerji maliyetlerinin düşmesiyle enerji faturası bizim gibi ülkelerde üretim ve cari açık için tehdit olmaktan çıkacaktır.


DİĞER ENERJİ ÜRETİCİLERİ NE YAPACAK

Enerji fiyatlarının düşmesinin enerji kaynaklarını ithal eden ülkeler için birçok faydası olurken, fosil kaynaklardan önemli gelirler elde eden ve ülke GSYH'si ağırlıklı olarak petrol ve doğalgaz gelirine bağlı olan birçok ülke için önemli bir sorun olduğu açıktır.

Diğer yandan, enerji fiyatlarının düşmesi petrol ve doğalgaz aramalarını olumsuz etkileyebilir.

Bu da dünya enerji arzında oluşacak daralma ile enerji fiyatlarının daha da artma riskini beraberinde getirebilir.