Dünyada nükleer silaha sahip olan ülkeler
NÜKLEER SİLAHLARA SAHİP OLAN ÜLKELER
Nükleer silahlara sahip olduğu bilinen ülkeler iki gruba ayrılmaktadır.
Birinci grup ülkeler, 1968 yılında imzalanan Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) tarafından resmen tanınan ülkeler, ikinci grup ülkeler ise NPT'ye taraf olmayan veya nükleer silah geliştirdiği tahmin edilen ülkeler.
Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) tarafından resmen tanınan ülkeler ABD, Rusya, Çin, Birleşik Krallık ve Fransa'dır. Bu ülkeler, aynı zamanda BM Güvenlik Konseyi ülkeleridir.Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşmasına (NPT) taraf olmayan veya nükleer silah geliştirdiği tahmin edilen ülkeler ise Hindistan, Pakistan, Kuzey Kore ve İsrail'dir.Dünyada en fazla nükleer savaş başlığına sahip olan ülke sırasıyla Rusya ve ABD'dir. Bu iki ülkenin sahip olduğu toplam nükleer savaş başlıkları dünyadaki nükleer silahların yaklaşık yüzde 90'ını oluşturmaktadır.İRAN VE İSRAİL EKONOMİLERİNİN KARŞILAŞTIRMASIİran ve İsrail, Orta Doğu'da birçok belirgin farklılıkları olan iki önemli ülkedir.
Nüfus olarak İran (86 milyon), İsrail'in (10 milyon) yaklaşık dokuz katı olmasına rağmen, İsrail'in ekonomisi İran'dan daha büyüktür.
2024 verilerine göre İsrail'in Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) yaklaşık 565 milyar dolar iken, İran'ın GSYH'si 401 milyar dolar seviyesindedir.