Hakan mesut değil

Hakan Çalhanoğlu daha once hic olmadığı kadar Galatasaray'a yakın. Yanlış anlaşılmasın. Kolay bir transfer olduğunu soylemiyorum.
Gecen yıl İnter formasıyla 47 maca cıkmış, tum kulvarlarda 11 gol, 8 asist uretmiş bir oyuncudan bahsediyoruz.
Ustelik Hakan skor katkısının yanında İnter'in oyun sisteminin de onemli bir parcası. Hala iki yıllık sozleşmesi var.
Peki, nasıl mı yakın oluyor Cunku Inzaghi'nin ayrılmasından sonra Hakan'ın gonlu İnter'den kopmuş gozukuyor. Cocukluk aşkı Galatasaray'a gelmeye sıcak baktığı aşikar.
Babasının sosyal medya paylaşımı da bunun gostergesi. Sarı- Kırmızılı takımın Şampiyonlar Ligi'nde oynaması da onemli bir faktor. Ustelik gelecek yıl Dunya Kupası olduğu icin kaptanlığını yaptığı Turk Milli takımına İstanbul'da cok daha iyi konsantre olabilir.
Ozetle şimdi doğru zaman!
Elbette işin bir de maddi boyutu var. İnter'in iki yıl daha sozleşmesi olan Hakan'ı 22-23 milyon Euro seviyesinden daha az bir paraya bırakması kolay olmayacaktır.
Hakan da yılda 10 milyonu kabul etse kabaca 3 yıl icin 50 milyon Euro'luk bir operasyondan bahsediyoruz demektir. Elinde Icardi ve Sane gibi yuksek ucretli oyuncular varken, ustelik bir de Osimhen'i almayı duşunurken ustlenmesi kolay bir maliyet değil.
Dolayısıyla Osimhen'in durumu bu transferin gelişiminde belirleyici olacaktır.
Hatta sadece burada değil, kaleci transferi konusunda da Osimhen'in olduğu ve olmadığı kadroda farklı alternatifler uretmek gerekebilir.
Ezcumle, Hakan zor ama takıma olumlu katkı yapacak bir transfer olur. Bir kere Mesut Ozil gibi, performansı duşerken değil, tavan yapmışken gelecek. İyi bir profesyonel olması da cabası. Bakalım sevenler buluşabilecek mi

AVRUPA KUPALARINDAKİ MATEMATİK

Bilmem farkında mısınız Avrupa kupalarında oynayan takımlarımız 25 kişilik kadrolarında dordu ulke icinden, dordu alt yapıdan yetişmiş 8 oyuncu bulundurmak durumunda.
Bu rakam ozellikle yabancı ve gurbetci oyuncusu bol olan uc buyukler icin zorlayıcı oluyor.
Gelin, bu matematiği bazı ornekler uzerinden anlamaya calışalım. Orneğin Fenerbahce'de İsmail, iki İrfan Can ve Mert Hakan ulke icinden yetişmiş oyuncu profiline uyuyor. Rakam bu kategoride tutuyor ama 15-21 yaş arasında A takım ya da alt yapıda oynamış olma şartı sıkıntılı.
Bu kapsama girebilecek Fenerbahce'de Yusuf Akcicek ve Ertuğrul Cetin, Galatasaray'da ise Yunus Akgun ile Metehan, Jankat, Eyup Aydın ya da Efe Akman gibi isimler var.
Yusuf ve Yunus dışında sadece kadroya isim yazmış olursunuz.
Diğerlerinin ihtiyac halinde bir Avrupa macının ağırlığını kaldırabilecekleri cok şupheli
Gecen yıl Galatasaray'ın AZ ile oynadığı macta sakat ve cezalılardan dolayı 15 kişilik kadro cıkarabilmesinin sebebi işte bu kısıtlamaydı. Hal boyle olunca transfer planlamasını da buna gore yapmak ve Avrupa kadrosunu geniş olcekli duşunmek gerekiyor.
Gecen yıl Lemina Galatasaray'ın, Oğuz Aydın Fenerbahce'nin Avrupa kadrosunda olabilseydi yapabilecekleri katkıyı duşunsenize!
Ustelik bu matematikte bazı Turk oyuncuların ulke icinden ya da alt yapıdan yetişme şartını taşıyamadıkları ornekler de var.
Mesela Berkan, Kerem Demirbay, Kaan Ayhan, Yusuf Demir gibi... Ulkemizdeki yabancı kuralıyla, Avrupa kupalarındaki "44 oyuncu" şartını karıştırmamak gerek.
Dolayısıyla bazı transfer haberlerini bu pencereden değerlendirmek lazım.
Orneğin Fenerbahce'de Ferdi ve Merih Demiral 15-21 yaş arasında kadroda Bulunmuş olma şartını karşılıyor. Galatasaray icin Ozan Kabak boyle bir isim olabilir. Bu oyuncuların transferde sıkca konuşulması belki de bu denklemden kaynaklanıyordur.