Venezüella olayı: Küreselleşmenin üçüncü aşaması

BİRİNCİ AŞAMA

Küreselleşmenin birinci aşaması Sovyetler Birliği'nin çökmesi ile 1991'de başlamıştı:

Fukuyama'nın tabiriyle, "tarihin sonunun geldiği", çünkü savaşların bittiği, Neoliberalizmin egemen olduğu, barış içinde yaşayan, top, tüfek, silah yerine, buzdolabı, çamaşır makinesi, otomobil üreten, gönenci (refahı) sürekli artan bir dünya hayali idi.

Bu bir yanılsamaydı ve ancak 10 yıl sürebildi.

ünkü, Huntington'un "Uygarlıklar atışması" adını verdiği ama aslında Batı Emperyalizminin dünya egemenliği savaşı olan bir mücadele devam ediyordu.

İKİNCİ AŞAMA

2001 yılında ABD'ye karşı yapılan İkiz Kuleler saldırısı Küreselleşme'nin başlamasından on yıl sonra "Terörün Küreselleşmesi" ya da "Küreselleşen Terör" olarak İkinci Aşamayı başlatmıştı.

"Terörün Küreselleşmesi" aslında, şimdi içine girdiğimiz üçüncü aşamanın, "Küreselleşen Sıcak Savaş" veya "Sıcak Savaşın Küreselleşmesi" aşamasının ön hazırlığı niteliğindeydi...

2000'li ve 2010'lu yıllarda Irak'ın ve Libya'nın kanlı olaylar sonunda bölünmeleri ve zaten yanlış olan "Ilımlı İslam" projesinin Mısır'da ve Türkiye'de farklı biçimlerde başarısız kalmaları sonunda terör olayları, yerlerini Kuzey Avrupa'da ve Ortadoğu'da doğrudan "Sıcak Savaşlar"a bıraktı; çünkü in'in, Rusya'nın da desteğiyle yükselişi ve ABD'yi zorlaması dünya egemenliği rekabetini iyice kızıştırmıştı.

ÜÜNCÜ AŞAMA

Böylece 2022'de, Küreselleşmenin Üçüncü Aşaması, Rusya ile Ukrayna/NATO savaşı biçiminde "Küreselleşen Sıcak Savaş" olarak resmen başladı.

Küreselleşmenin Üçüncü aşaması olan Sıcak Savaş döneminin yoğunluğu, Trump'ın 2024 yılında yeniden ABD Başkanı seçilmesiyle, Kuzeydoğu Avrupa'dan, 2025 yılında, zaten 2011'de savaşın başlatılmış olduğu Suriye ile Ortadoğu'ya ve 2026 yılında Güney Amerika'ya kaydırıldı.

Afganistan'da 2021'de