Seküler hilafet (3)
Ülkemizde "Hilafet isteklerinin" dile getirildiği ve iktidar tarafından bir "Anayasa darbesi" yapıldığı, yani bir "Rejim bunalımı" yaşandığı sırada, yeniden gündeme getirilen Prof. Dr. Naciye Selin Şenocak'ın 2015 yılında yaptığı "Seküler Hilafet" açıklaması ve söylediklerinin eleştirilmesi üzerine yayımladığı savunma pek çok bakımdan sorunlu.
İlk açıklamasının eleştirisiyle başlayalım:
1) Hilafetin İslam Âlemi'ni birleştireceği savı tarihsel, siyasal ve dinsel olarak bütünüyle yanlıştır.
Tam tersine, Emeviler zamanında siyasal egemenliği pekiştirmek için gelenekselleştirilen Hilafet kurumu, İslam Âlemini bütünleştirici değil, bölücü bir işlev yapmış, Sünni-Şii-Harici ayrılığını üretmiştir.
Hatta bir ara Bağdat'ta, Mısır'da ve Endülüs'te üç farklı hilafet kavramı, aynı anda, üç ayrı devlette, siyasal egemenlik için kullanılmıştır.
2) "Seküler Hilafet" kavramı oksimorondur; uygulanması olanaksızdır.
Dinden bağımsız bir hilafet kavramı siyasal tarihe de dinler tarihine de inançlara da mantığa da aykırıdır:
Hilafet, İslam Devleti'ni yöneten kişinin, Hazreti Peygamber'in devlet yönetimindeki halefi, ardılı, temsilcisi, (emirül mümin) olduğu iddiası ile kurulmuş ve istismar edilmiş, siyasaldinsel egemenlik kaynağı gerekçesi olarak da kullanılan dini bir makamdır.
Dini bir makamın "Seküler", yani "dinden bağımsız" olması olanaklı değildir.
3) "Hilafet kurumu halen bizde mevcut. Büyük Millet Meclisi'nde mevcut" ifadesi, İslam dini açısından da İslam ülkeleri açısından da Türkiye Cumhuriyeti açısından da yanlıştır, gerçekdışıdır.
Hilafetin Meclis'te olduğu iddiası, Mustafa Kemal Paşa'ya Halife olmasını öneren Cumhuriyet karşıtı hilafetçilerin 1920'lerde kullandıkları, zorlama ve gerçeklere aykırı bir iddiadır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi, millet egemenliğine dayalı Cumhuriyeti temsil eden, Demokratik olarak seçilmiş bir meclistir.
Hilafet ise egemenliğin din adına zorbalıkla sürdürüldüğü bir Ortaçağ devletinde, tek bir kişi tarafından temsil edilir.
Bu her iki kavram da ne fiilen ne kurumsal ne de kuramsal olarak ne tek bir kişide ne de tek bir mecliste birleşebilir ya da birlikte var olabilir.
4) "Güvenlik Konseyi gibi, Türkiye'nin başını çekeceği beş (Müslüman) ülke" ifadesi, günümüz dünyasında Türkiye'nin konumuna uygun ve gerçekçi bir ifade değildir.
Çünkü Türkiye, İslam ülkeleri içinde lider konumunda olmadığı gibi, bu ülkeler tarafından liderliğinin kabul edilmesi de söz konusu değildir.
(Bu fikir sadece, İslam düşmanı Faşist Samuel P. Huntington tarafından, Atatürk'ü eleştirmek ve Türkiye'yi Batı'dan koparıp Ortadoğu'ya geri yollamak için icat edilmiş bir öneridir.)
Üstelik Birinci Dünya Savaşı sırasında, Halife-Sultan yani Padişah