Başat sorun
Türkiye'de insanlar, yaşadıkları sorunlarla siyasal iktidar arasındaki ilişkiyi kuramadıkları için, seçmenler, Demokrasi yerine Demagoji ile aldatılır ve sömürülürler.
Doğal bilimler ile Siyasal, Sosyal ve İnsani Bilimlerin bilimsel yöntemleri aynı mantığa bağlıdır:
Her iki bilim kümesi de "Hangi olaylar, hangi sebepler hangi olayları, hangi sonuçları yaratır" diye araştırır.
Her iki bilim kümesi için de yöntemi belirleyici formül ya da denklem yf(x)'dir.
Yani Y harfi ile gösterilen olay ya da olaylar, X harfi ile gösterilen sebep ya da sebeplerin sonucudur.
Peki Doğal Bilimler ile Siyasal, Sosyal ve İnsani Bilimler aynı yöntemleri kullanıyorlarsa, neden Doğal Bilimler daha kesin ve net sonuçlara ulaşıyor da Siyasal Sosyal ve İnsani Bilimler (Siyaset, Toplum ve İnsan Bilimleri) hem çok kesin olmayan hem de zaman zaman değişen sonuçlara ulaşıp, belirsizlikler yaratıyor
Bunun ilk nedeni, doğanın adeta sabit gibi görünen niteliği, yani çok yavaş ve gözlenebilir bir biçimde değişmesi, buna karşılık, toplumun çok hızlı değişmesidir.
İkinci neden, Doğal Bilimlerde (x) dediğimiz sebeplerin yani bağımsız değişkenlerin de neredeyse sabit gibi olmaları ve gözlenebilir nitelik taşımaları, buna karşılık Siyasal, Sosyal Bilimlerde, sebeplerin çok fazla sayıda ve farklı nitelikte olmaları ve kolay gözlenebilip ölçülememeleridir.
Üçüncü neden, Doğal Bilimlerde gerçeği anlamak için, deney yapma olanaklarının olması, buna karşılık Siyasal ve Toplumsal Bilimlerde ve hatta İnsani Bilimlerin bazı alanlarında deney yapmanın çok zor veya bazı hallerde olanaksız olmasıdır. (Örneğin ihtilal deneyi yapamazsın. Bu nedenle Siyasal ve Sosyal Bilimlerin laboratuvarı Tarihtir)
Dördüncü ve son bir neden Doğal Bilimlerde sonuçlarla sebeplerin, yani (x)'lerle, (y)'lerin yer değiştirmelerinin pek görülmemesi, buna karşılık, Siyasal, Toplumsal bilimlerde sebeplerle sonuçların sık sık yer değiştirmesidir. (Klasik örnek, "Eğitim düzeyi mi siyasal iktidarları belirler, siyasal iktidarlar mı eğitim düzeyini belirler" sorusunun zaman içinde farklı yanıtlara sahip olmasıdır.)
İşte bu farklılıklardan dolayı ülkemizdeki sorunların sebeplerinin neler olduğu da tam görülememekte, iktidar ile sorunlar arasındaki fonksiyonel ilişki anlaşılamamakta, insanlar politikacılar tarafından kolayca aldatılmaktadır.