ABD'nin TikTok'la savaşı

ABD Temsilciler Meclisi geçen hafta ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğu gerekçesiyle ülkede sosyal medya platformu TikTok'un yasaklanmasının önünü açan yasa tasarısını kabul etti.

"Amerikalıları Yabancı Düşmanlarca Kontrol Edilen Uygulamalardan Koruma Yasası" başlıklı tasarı Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerin ortak tutumuyla ezici çoğunlukla kabul edildikten sonra Senato'ya gönderildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Senato'da kabul edilmesi durumunda ulusal güvenlik hassasiyetlerini göz önüne alarak tasarıyı imzalayacağını açıkladı.

Washington, Çin merkezli ByteDance şirketinin sahip olduğu TikTok'u bir süredir kendi çıkarlarına tehdit olarak görüyor.

ABD Ulusal İstihbarat Direktörlüğü Ofisi'nin mart ayında yayımladığı 2024 Yıllık Tehdit Değerlendirmesi raporunun Çin'le ilgili bölümünde "Zararlı Nüfuz Operasyonları" başlığı altında Pekin'in TikTok'u bir propaganda aracı olarak kullandığı görüşü var.

Pekin'in Çin Komünist Partisi'nin hedeflerini desteklemek için küresel çapta üstü kapalı nüfuz sağlama hedefini genişlettiği ve ABD liderliği konusunda kuşku uyandırmaya, demokrasiyi baltalamaya, ABD yanlısı anlatıları çürütmeye çalıştığı görüşü de raporda yer alıyor.

Raporda 2022'deki ABD ara seçim döneminde Çin tarafından yönetilen hesapların her iki siyasi partiden adayları hedeflediği söylerken "Çin'i eleştirenleri dışlama ve ABD'deki toplumsal bölünmeleri büyütme hedefiyle 2024'teki ABD seçimlerini belli bir düzeyde etkilemeye çalışabilir" uyarısında da bulunuluyor.

ABD Temsilciler Meclisi oylamasından önce İstihbarat Komitesi'nde üyelerin sorularını yanıtlayan Ulusal İstihbarat Direktörü Avril Haines raporda geçen tehditleri kamuoyuna açıklamıştı. Aynı oturumda konuşan ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı Christopher Wray "Amerikalılar Çin hükümetine verilerini kontrol etme olanağı vermek isteyip istemediklerini kendilerine sormalılar" demişti.