Kadınların güvenliğine ve ortak sorumluluğumuza IşıkTut
Asya Varbanova BM Kadın Birimi Türkiye Ülke Direktörü - Bu yıl BM Genel Kurulu'nun 25 Kasım'ı Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü olarak ilan etmesinin 25. yıldönümü. 16 Günlük Aktivizm, 25 Kasım'da başlayıp 10 Aralık İnsan Hakları Günü'nde sona eren ve kadına yönelik şiddetin dünya çapında en yaygın insan hakları ihlali olduğunu vurgulayan, sivil toplum öncülüğünde yürütülen bir kampanya.
Dünya, 2025 yılında Pekin Deklarasyonu ve Eylem Platformu'nun (BPFA) 30. yıldönümüne yaklaşıyor. Platform, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve küresel olarak kadınların ve kız çocuklarının haklarının ileriye taşınması için dönüm noktası olan uluslararası bir çerçeve niteliğinde. 16 Günlük Aktivizm ise bu taahhütleri yeniden dile getirmek, hesap verebilirliği hatırlatmak ve harekete geçmek için bir fırsat sunuyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıYASALAR TEK BAŞINA YETERLİ DEĞİL
Ancak kaydedilen ilerleme oldukça yetersiz. Aile içi şiddet mevzuatına sahip ülkelerde yakın partner şiddeti oranı mevzuat olmayan ülkelere kıyasla daha düşük olmasına rağmen mevcut yasalar her zaman etkin şekilde uygulanmıyor veya uluslararası standartlara tam olarak uymuyor. Ayrıca, kız çocuklarının ve kadınların günlük deneyimlerini iyileştirmek için yasalar tek başına yeterli değil. Şiddeti gerçekleşmeden önce önlemek için kadınların güçlendirilmesine ve toplumsal cinsiyet eşitliğine yatırım yapmalıyız. Toplumsal cinsiyete dayalı zararlı sosyal ve kültürel normları dönüştürmek için çok daha fazlasını yapmamız gerekiyor.
Kadına yönelik şiddet krizi hem aciliyet teşkil eden hem de ekonomik, toplumsal ve teknolojik krizlerle boğuşan dünyamızda yeni biçimler ve zorluklarla karşımıza çıkan bir mesele.
Veriler çok çarpıcı: 2023 yılında her 10 dakikada bir kadın, yakın partneri ya da bir aile üyesi tarafından kasten öldürüldü! Neredeyse her üç kadından biri yaşamları boyunca şiddete maruz kalıyor. Milyonlarca kadın ve kız çocuğu her gün tedirginlik ve korkunun ağırlığı altında sürekli bir güvensizlik duygusuyla yaşamaya devam ediyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıTürkiye'de trajik kadın cinayetlerine ve kadına yönelik şiddet vakalarına tanık olduk ve bu durum kamuoyunda derin bir öfke yaratıp harekete geçilmesi için yeni bir talep doğurdu. Şiddete maruz bırakılan çok sayıda kadın da korku, utanç veya bilgi eksikliği gibi farklı nedenlerle bunu bildirmiyor veya destek aramıyor.