Türkiye'den Avrupa Birliği'ne röveşata
Röveşata, futbolcuların havada ters perende atarken, tek ayakla topa vurma eylemine denir. Oldukça havalı ve zor bir hareket olan röveşata için uygun pozisyonun oluşması beklenir, yani her durumda röveşata vuruşu yapılamaz. Teşbihte hata olmaz işte tam da bu günlerde Türkiye AB'ye röveşata atışı yapmak için tarihi bir fırsat yakalamış durumda. ABD'nin Ukrayna Ordusu'na askeri yardımı kesmesi nedeniyle Rusların Ukrayna'da giderek güç kazanmaları Avrupa ülkeleri için ciddi bir tehdide dönüşmüş durumda. Ve artık Ukrayna'nın toprak bütünlüğü değil Avrupa'nın güvenliği tartışılıyor.
AVRUPA GAFİL AVLANDI
ABD eski Başkanı Joe Biden döneminde başlatılan Rusya-Ukrayna savaşı esnasında NATO üzerinden Avrupa ülkeleri ABD'ye daha da bağımlı hale getirildiler. Artan ve abartılan Rus korkusu nedeniyle ABD'nin Avrupa'yı koruması karşılığı olarak Avrupa adeta silah üretmekten vazgeçti, bütünüyle ABD silahlarını almaya başladı. ABD'den aldığı silahları ise büyük oranda Ukrayna'ya gönderen Avrupa, şimdi ABD ile arası açılınca Rusya karşısında zayıf ve hassas bir duruma düştü. Depolarında doğru dürüst silah ve cephanesi olmayan Avrupa ülkelerinin bir Avrupa ordusu kurabilmeleri de bu saatten sonra çok zor. Kursalar bile bunu kısa sürede başarabilmeleri neredeyse imkansız. Ama bu arada Rusları kim durduracak Rusların bütün Ukrayna'yı ele geçirmeleri an meselesi. Ruslar Avrupa kapılarına dayandığında Avrupa kendini Ruslardan nasıl koruyacak Adeta Rusya ile ABD arasında sıkışıp kalmış, ezik bir Avrupa görmeye başladık. ABD eski Dışişleri Bakanı Henry Kissinger'ın, 1968'de Nixon'un başkan seçilmesinin ardından Vietnam için söylediği "Amerika'nın düşmanı olmak tehlikeli olabilir ama dostu olmak ölümcüldür" ifadesi önce Ukrayna ve şimdilerde de Avrupa için geçerli bir söz oldu.
ABD'NİN AVURUPA PLANI TÜRKİYE'NİN İŞİNE YARADI
Dünyada ilk devlet sistemlerinin ortaya çıkmaya başladığı MÖ 8000'li yıllar olan neolitik dönemden beri kurulan küresel sistemler her zaman anarşik olmuştur. Yani bugün olduğu gibi orman kanunları geçerlidir ve uluslararası ilişkilerde realist yaklaşım olarak adlandırılan güç sonucu belirler anlayışı geçerlidir. Günümüzde artık küresel sistemi regüle edebilecek, düzen ve intizamı sağlayarak savaşları önleyebilecek bir küresel siyasal sistem kalmamıştır. BM, NATO, AB, İslam İş birliği Teşkilatı, Batı Afrika Birliği vb. organizasyonlar içi boş birer tenekeye dönmüştür. Dolayısıyla bölge jeopolitiğinde Rusya'yı dengeleyebilecek tek ülke Türkiye'dir. Ama bunun bedeli var tabii ki. Türkiye'nin AB'ye koşulsuz ve şartsız tam üye olması, Avrupa'nın başta PKK olmak üzere terör örgütlerine verdiği desteği tamamen ve derhal kesmesi, 2025 yılı için öngörülen yaklaşık bir trilyon euro'luk İngiltere dahil AB savunma bütçesinin Türkiye'nin ürettiği silahları almak için kullanılması gibi basit şartlar bunlar. Yoksa ne mi olur. Avrupa çok yakında kalin kakalin kakalin kamaya şarkısını söylemeye başlar.