Türk savunma sanayiinde ASELSAN

Savunma Sanayi Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün 2 Temmuz'da yaptığı açıklamada 2025 yılı Ocak-Haziran döneminde Türk Savunma Sanayi İhracatının 25 artışla 3 milyar 603 milyon dolara ulaştığını ve 2025 yılı Haziran ayındaki ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre 10,4 artışla 623 milyon dolar olarak gerçekleştiğini söyledi. Bu hızla gidersek 2025 yılında Türkiye'nin savunma sanayiindeki ihracatının on milyar doların üzerine çıkacağını tahmin etmek mümkün. Yani 7 milyar 154 milyon dolarlık geçen yıla oranla yaklaşık yüzde elli artış olacak demektir. Gerçekten büyük başarı.

SAVUNMA SANAYİİNDE ASELSAN

Burada ASELSAN'a özel bir parantez açmak gerekir. Çünkü savunma sanayiindeki bütün sektörlerde ASELSAN'ın kilit rol üstlendiğini görmekteyiz. ASELSAN kendi alanında pek çok özgün savunma ürünleri üretmekle birlikte diğer alanlarda da üretim süreçlerinin tam merkezinde yer alıyor. Örneğin hava platformlarında; Kaan savaş uçağı dahil bütün uçaklarda, İHASİHA, helikopterlerde, kara platformlarında; bütün zırhlı ve taktik tekerlekli araçlarda, tanklarda, deniz platformlarında; bot, korvet ve gemilerde, bütün haberleşme, komuta kontrol ve elektronik harp sistemlerinde, sensörlerde, yazılımlarda, füzelerde hep ASELSAN var. Dahası ASELSAN yaklaşık 700 milyon dolarlık 2025 yılı ilk altı aylık ihracatıyla toplam savunma sanayii ihracatının yaklaşık yüzde yirmisini oluşturuyor.

ASELSAN, TÜRKİYE'NİN SAVUNMA ELEKTRONİĞİNDEKİ GÜCÜDÜR

Kısa adı ASELSAN olan Askeri Elektronik Sanayi, yaklaşık 100 milyon TL sermaye ile14 Kasım 1975 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı (TSKGV) tarafından kurulmuştur. Kuruluş amacı, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin haberleşme cihazları başta olmak üzere savunma elektroniği alanındaki dışa bağımlılığını azaltmak ve yerli teknolojiyi geliştirmektir. ASELSAN, ilk yıllarında özellikle askeri telsiz ve haberleşme cihazları geliştirmeye odaklandı. Yıllara göre ürün ve ihracat kapasitesi artan ASELSAN, 1980'lerde TSK için taktik telsiz sistemleri, şifreleme cihazları ve elektronik harp ekipmanları üretmeye başladı. 1990'larda radar, elektro-optik ve aviyonik sistemler portföye eklendi. 2000'lerden itibaren ise sensörler, insansız sistemler, komuta kontrol altyapıları, insansız hava aracı (İHA) bileşenleri, uydu ve uzay elektroniği gibi ileri teknolojilere yöneldi. İhracat kapasitesi yıllar içinde sürekli artış gösterdi. 2000'li yılların başında ihracat, toplam cironun 5'i düzeyindeyken, günümüzde 20-25 bandına yükseldi. ASELSAN, 2024 yılında yaklaşık 3,2 milyar dolar ciro açıkladı; bunun yaklaşık 750 milyon doları ihracattan sağlandı. ASELSAN günümüzde İnsansız hava araçları için geliştirilen elektro-optik sistemler, uzaktan komutalı silah sistemleri, AESA radarlar, erken uyarı radarları, hava ve deniz gözetleme radarları, uydu yer istasyonları ve uydu haberleşme sistemleri, elektronik harp sistemleri gibi daha pek çok küresel ölçekte öne geçen yüksek teknoloji ürünleri üretebilmektedir.