Nihayet ABD başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna savaşını görüşmek için bugün Alaska'nın Anchorage kentindeki Elmendorf-Richardson askeri üssünde bir araya geliyorlar. Alaska'da yapılacak görüşmeler aynı zamanda Putin'in en son 2015'te New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için Amerika Birleşik Devletleri'ne gitmesinden bu yana geçen on yıllık aranın ardından ilk ABD ziyareti. ABD, 2023'te Putin hakkında savaş suçları suçlamasıyla tutuklama emri çıkaran Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne üye olmadığı için, Rusya Devlet Başkanı Putin'i tutuklama yükümlülüğü de bulunmuyor. Ancak enteresan olan husus görüşme Ukrayna savaşı konusunda yapılacak olmasına rağmen, Ukrayna tarafını temsilen görüşmede kimsenin olmaması.
ONURLU MOLA
Her iki devlet başkanının bir araya gelmesi savaşın gerçek sebeplerinin ortadan kalktığını göstermez. Çünkü Ukrayna savaşı bazı yönleriyle hem ABD'yi hem de Rusya'yı aşan küresel sorunlardan, daha düzgün bir ifadeyle küresel dengesizliklerden kaynaklanmaktadır. Aslında Ukrayna savaşı doğuyla batının savaşıdır. Ancak üç buçuk yıldır süren savaştan dolayı taraflar yoruldular. Küresel sermaye kayması ve Rusya merkezli doğu blokunun kuşatılması sona ermedikçe Ukrayna savaşının sona ermesi çok zor. İşte tam da bu noktada her iki tarafın onurlu bir molaya ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Ekonomisi stratejik küçülmeye giden Donald Trump Ukrayna savaşı için daha fazla para harcamak istemiyor. Putin ise cephedeki kayıplarını telafi edebilmek için zamana ihtiyaç duyuyor. Her ne kadar görüşmeden bir sonuç çıkmayacak gibi görünse de çıkacak sonuçlar bu aşamada kalıcı barışı sağlamayacaktır. ABD ve Rusya devlet başkanlarının asıl niyetleri savaşı bitirmek değil nefes alabilmek için zaman kazanmak.
ÜÇÜNCÜ TARAFLAR VAR
Ukrayna savaşı Ukrayna'yı aşan küresel sorunların çatışma merkezidir. Bu nedenle her ne kadar görüşme Rusya ile ABD arasında yapılacak olsa da dün Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ile İngiltere Başbakanı Starmer Londra'da bir araya geldiler. Geçtiğimiz çarşamba günü de Zelenski Almanya'nın ev sahipliğinde düzenlenen Ukrayna konulu çevrim içi toplantıya katıldı. Dolayısıyla Avrupa sahada ben de varım, benim çıkarlarımı da gözetin diye ABD başkanına mesaj veriyor. Avrupa Rusya'nın daha fazla ilerlemeden kalıcı olarak durdurulmasını ve Ukrayna'daki doğal kaynaklardan kendisine de pay verilmesini isterken, Zelenski Ruslara toprak vermek istemiyor. ABD savaşın durmasını ama Rusya'nın da Avrupa üzerindeki baskıyı devam ettirecek pozisyonda bulunmasını isterken, Rusya Ukrayna'da daha da batıya ilerleyip Dinyeper Nehri'ne kadar olan bölgeyi ele geçirmeyi ve Ukrayna'da yerleşikliğini kalıcı hale getirmeyi amaçlıyor. Yani işler hem karmaşık hem de oldukça çetrefilli görünüyor.