Suriye'de örtük savaş

İsrail'in son günlerde Suriye'ye yönelik saldırılarında artış olduğu görülüyor. Özellikle Türkiye'nin Suriye milli ordusunu kurmak için tesis etmek istediği üs bölgelerinin de aralarında bulunduğu pek çok yerin İsrail uçaklarınca vurulması İsrail'in saldırganlığını göstermesi bakımından önemli. Aslında Suriye'yi işgal edebilecek kara askeri gücü bulunmayan İsrail'in hava saldırılarıyla Suriye üzerinden Türkiye'ye mesaj vermeye çalıştığı anlaşılıyor. Ancak bu mesaj verme isteğinin altında yatan temel sebebe bakacak olursak basitçe korku olduğunu söylemek mümkün.

İSRAİL İSTİKRARSIZLIK İSTİYOR

İsrail'in 1948 yılında sözde kuruluşundan itibaren Filistin topraklarını adım adım işgal etmesinin arkasında ABD ve Avrupalı devletlerin desteğinin yanında Ortadoğu'nun sömürgeci güçler tarafından baskı altına alınmış olması ve çevresinde zayıflatılmış devletlerin bulunması yatar. Lübnan, Suriye, Ürdün ve Mısır hep bu kategoride olan devletlerdir. Zayıf oldukları için İsrail tarafından sürekli müdahale edilmeye açık ve müsaittirler. Ortadoğu'nun diğer devletleri ise hem kendi iç dinamiklerindeki hassasiyetler hem de küresel güçlerin baskısı nedeniyle İsrail'in yayılmacılığına ve saldırganlığına çok fazla ses çıkaramamaktadırlar. Dolayısıyla İsrail kendi etrafında istikrarsız ve güçsüz devletler istemektedir. Zaten ancak etrafında istikrarsızlık olursa İsrail büyüyebileceğine inanmaktadır. Yoksa İsrail'in tek başına yayılmacı planlarını uygulayabilecek gücü yoktur.

SURİYE'DE İSRAİL PLANI

Suriye'nin Irak'la komşu olması ama aynı zamanda Akdeniz'de kıyısı bulunması emperyalist sömürgeci güçler için yeni Ortadoğu haritasının çizilmesinde çok önemli jeopolitik avantajlar sağlamaktadır. Akdeniz'den Basra Körfezi'ne kadar Suriye ve Irak üzerinden bir emperyalist kuşak oluşturulması arka plandaki sinsi projedir. Ve bunun koçbaşı olarak İsrail sahnede bulunuyor. O yüzden başından beri Suriye'nin istikrar kazanması için atılan adımlar İsrail'i rahatsız etmektedir. Bugüne kadar devam eden istikrarsızlaştırmanın Suriye'de durması, bir süre sonra sürecin tersine dönmesine ve şu anki istikrarsız ülkelerin istikrarlı hale gelmelerine bile neden olabilir. Böyle bir durumda sadece İsrail'in değil, aynı zamanda başta ABD ve Avrupa olmak üzere sömürgeci küresel güçler ve İran gibi bölgesel aktörlerin stratejik Ortadoğu planları akamete uğrayabilir. O yüzden Suriye'yi sadece Suriye üzerinden değil Ortadoğu ve küresel sisteme etkileri bakımından da değerlendirme zorunluluğu vardır.