Orman yangınlarının verdiği mesaj
Geçmiş istatistikler incelendiğinde son 5 yılda yaklaşık beş bin orman yangınında 200 bin hektardan fazla ormanlık alanımız yanıp kül olmuş. Meydana gelen orman yangınlarının üçte biri ise kasten çıkarılmış yangınlar olduğu anlaşılıyor. Özellikle 2021 yılında terör örgütleri marifetiyle çıkarılan yangınların sayısı oldukça fazla. Ancak bu hızla yanan ormanlarımızın yerine yeni ormanlık alanları aynı hızla koyamıyoruz ve açık her yıl giderek daha da büyüyor.
TÜRKİYE'NİN SÖNDÜRME GÜCÜ ÇOK YÜKSEK
Türkiye'de halen 105 söndürme helikopteri, 26 söndürme uçağı, 50 İHA ve sayısız araç, gereç ve personel var. Şu an yangınla mücadele açısından tarihimizin en büyük hava filosuna sahibiz. Dolayısıyla başta hava gücü olmak üzere yangınla mücadele kapasitesi oldukça yüksek. Ancak 16 Temmuz gecesi olduğu gibi saatte 80 km hızla esen rüzgar ve buna bağlı olarak yüzde 25'e düşen nem oranı ne kadar teknolojik imkanınız olursa olsun bazen insanı doğa karşısında çaresiz bırakabiliyor. Ayrıca gece şartlarında havadan yangına müdahale edebilmek çok zordur. Çünkü helikopterlere gece görüşü sağlayan pilotların kasklarına takılı olan gece görüş dürbünleridir. Ve bu dürbünler orman yangını gibi aynı zamanda parlak ışık yayan ortamlarda pilotları geçici körlüğe sokar. Bu kapsamda gündüz bir rota belirlenip, gece bu rotada bir bakıma kör uçuşla yangınlara müdahale edilse bile helikopterin kör uçuşla uçması oldukça risklidir.
YANGINA DAYANIKLI EKOLOJİK SİSTEMLER ÇÖZÜM OLABİLİR
Sadece ülkemizde değil dünyada da yangına karşı yeni çözüm arayışları bütün hızıyla devam etmektedir. Yangınla mücadelede önerilen yeni çözüm yöntemlerinden biri de ısıya dayanıklı, çabuk yanmayan ağaçların ekolojik sistemde planlı şekilde çoğaltılmalarıdır. Zamanla çabuk yanabilen ve yangının kısa sürede yayılmasını sağlayan kozalaklı Kızılçam ağaçları yerine Kara Selvi gibi ısıya dayanıklı ağaçların doğada daha fazla dikilmesi yangınla mücadelede gelecek açısından önemli faydalar sağlayabilir. Şu anki mevcut doğal ortamda bulunan kozalaklı ağaçların yanan kozalaklarının kozalak bombası adı verilen bir şekilde rüzgarla etrafa yayılmaları yangınla mücadeleyi oldukça zorlaştırmaktadır. Ayrıca Kara Selvi gibi ağaçların bir özelliği de rüzgar yönlerini kapatacak şekilde dikilmesi halinde rüzgarı da belli bir seviyede kesebilmeleridir.