İran-İsrail geriliminde son aşama

1 Ekim 2024 tarihinde İran'ın İsrail'e yaptığı füzeli misilleme saldırısından sonra şimdi gözler İsrail'e çevrildi. Yaklaşık 6 gündür İsrail, İran'a yapacağı misilleme saldırısı için ABD ile birlikte olası saldırı seçenekleri üzerinde çalışıyor. Mevcut şartlar göz önüne alındığında İsrail'in İran'a saldırısına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak bu saldırının ne zaman ve nasıl olacağı şimdilik tartışma konusu.

İSRAİL'İN AMACI

İsrail başbakanının esas olarak iki amacının olduğunu söyleyebiliriz. Birincisi Donald Trump'ı ABD'ye başkan seçtirmek ve 26 Ağustos 2024 tarihindeki yaptıkları iddia edilen gizli anlaşmanın gereğini yerine getirmek, böylece Donald Trump'ın kendisine vaat ettiği avantajları elde etmek. İkincisi ise İran'ın İsrail'e yaptığı saldırıyla kaybettiği prestiji yeniden kazanmak. Bu nedenle İsrail'in İran'a karşı saldırı yapması oldukça güçlü bir ihtimal olarak duruyor.

İSRAİL'İN ELİNDEKİ SALDIRI SEÇENEKLERİ

İsrail'in ABD desteği olmadan İran'a tek başına bir saldırı yapabilmesi oldukça zor ama aynı zamanda ABD'nin İsrail ile birlikte İran'a saldırı yapması da çok zor. Bu nedenle ABD fiilen saldırıya katılmadan tanker uçaklarını görevlendirmek, İran'a elektronik taarruzlar yapmak ve İsrail güçlerini savunmak gibi destekler sağlayarak İsrail'in İran'a saldırısının önünü açmak gibi bir misyon yükleneceği tahmin ediliyor. İsrail'in elindeki orta menzilli balistik füzelerle İran'a yönelik saldırı yapması güçlü bir ihtimal olarak kabul ediliyor. Ama füzelerini birinci dalga saldırıda kullanmayı müteakip savaş uçakları ile saldırılarını geliştirme ihtimali de var. Kritik hava savunma sistemleri füzelerle birinci kademede vurulurken oluşturulacak hava savunma boşluklarından istifade ile İsrail hava kuvvetlerinin derinliklerdeki kritik hedeflere saldırması muhtemeldir. Fakat özellikle kritik petrol tesislerinin sınıra yakın olması İsrail uçaklarının İran hava sahasına girmeden hedefleri vurabilmesine de imkan sağlamaktadır.

İSRAİL'İN SALDIRABİLECEĞİ HEDEFLER

Şu ana kadarki mevcut gelişmeler İsrail'in İran'daki nükleer tesislere saldırmayacağını bize söylüyor. Özellikle yerin yaklaşık 65 metre altında bulunan nükleer reaktörlerin İsrail'in elindeki imkanlarla vurulabilmesi mümkün görünmemektedir. Zaten ABD de olası nükleer sızıntılar bakımından nükleer reaktörlerin vurulmasına karşı. O yüzen İsrail, İran'ın petrol rafinerileri ve kritik askeri tesislerine yönelmiş görünüyor. Böyle bir durumda dünyada olası petrol krizinin ABD başkanlık seçimlerinde Donald Trump'a yarayacağını bilen J.Biden yönetimi İsrail'in İran'ın petrol tesislerine saldırı yapmasını istemiyor ancak İsrail başbakanı ABD başkanını dinleyecek mi belli değil ki benim kanaatim dinlemeyeceği yönünde. Bu kapsamda İsrail'in dünyada bir enerji krizine yol açmayacak ölçüde İran'ın bazı kritik petrol ve doğalgaz tesislerini vurması oldukça güçlü bir ihtimal.