ABD'nin Çin açmazı

Yeni başkanını seçmesiyle birlikte ABD'nin küresel sistemde yeni politikalar benimseyeceği beklentisi giderek güç kazanıyor. Doğal olarak biz Ortadoğu'ya odaklanmışken aslında önümüzdeki dönemde dünyanın diğer yerlerinde neler olabilir sorusunu da düşünmemiz lazım. Özellikle 7 Ekim 2023'te başlayan Gazze savaşından sonra ABD ve Batılı güçlerin Ortadoğu'daki stratejik yığınaklanmaları önemli ölçüde arttı. Ancak bölgedeki bu askeri birikimin elbette bir maliyeti de oluyor ve ülkeler bu yüksek maliyetleri çok da uzun süre götüremezler.

ASYA-PASİFİK'TEKİ GÜÇ BOŞLUĞU

Büyük askeri yığınaklanmalar doğal olarak büyük güç boşlukları da ortaya çıkarır. ABD ve Batı'nın Ortadoğu'daki stratejik yığınaklanması Asya-Pasifik'te Çin lehine stratejik güç boşluklarının oluşmasına zemin hazırlıyor. Bu kadar gücü Ortadoğu'ya yığarsa ABD ve Batı Asya-Pasifik'ten fedakarlık yapmak zorunda kalırlar. Çin'in de şu an keyifle yararlandığı en önemli avantaj bu. Küresel sistem anarşiktir ve sistemde hiçbir zaman boşluk bulunmaz, oluşan boşlukları en güçlü olan veveya güçlü olanın aparatları doldurur. Ve Çin hiçbir zaman "tamam Donald Trump geldi, oh ne güzel dünyaya barış gelecek, üzerimizdeki askeri baskı azalacak" demez veya böyle bir beklentiye girmez, oluşan güç boşluğunu doldurmaya çalışır ve başta Tayvan olmak üzere stratejik planlarını adım adım ve daha kararlı biçimde uygulamaya devam eder.

ÇİN'İN BÜYÜK HEDEFİ ABD

ABD Savunma Bakanlığı tarafından her yıl birkaç kez Asya-Pasifik'teki güncel durum üzerinden olası bir ABD-Çin savaşının simülasyonları yapılır. Şu ana kadar aldığımız bilgiler bu simülasyonlarda olası bir çatışmada ABD ve müttefiklerinin sürekli kaybettiği yönünde. Bugüne kadar Çin'e karşı dengeyi sağlayamayan ABD ve Batı'nın, içinde bulundukları mevcut durum düşünüldüğünde bundan sonra da dengeyi sağlayabilmeleri çok mümkün görünmüyor. Tam da bu noktada Donald Trump'ın yeni kabinesindeki önemli bir isimden itiraf niteliğinde ilginç bir açıklama geldi. Yeni ABD Savunma Bakanı olarak açıklanan Pete Hegseth "Pentagon'un savaş oyunlarında her seferinde Çin'e karşı kaybediyoruz. Çin özellikle Amerika Birleşik Devletleri'ni yenmeye adanmış bir ordu kuruyor. Bu onların stratejik önceliği. Eğer Çin'in 15 hipersonik füzesi, bir çatışmanın ilk 20 dakikasında 10 uçak gemimizi ortadan kaldırabiliyorsa bu nasıl bir tablo ortaya çıkarır Ekonomik olarak zaten bizi çoktan avuçlarının içine aldılar, bugün Çin'den gelen malzeme olmadan arabalarımızı bile süremiyoruz. Uzun vadeli, küresel bir hakimiyet vizyonları var." şeklinde bir açıklama yaptı.