2025-Kış Tatbikatı

Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından derin kar ve şiddetli soğuklarda muharebe eğitimlerini de içeren Kış-2025 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı bu yıl Kars-Sarıkamış'ta başarıyla icra edildi ki ben de seçkin gözlemci gününde oradaydım ve izleme fırsatı buldum. Türk Ordusu tarafından düzenlenen tatbikatlar her zaman ulusumuz için gurur kaynağı olmuş, yüce milletimizin devletine olan güvenini artırmıştır. Asırlardır süregelen Mehmetçiğin sarsılmaz iradesini bu tatbikatla bir kez daha görmek bizim için iftihar vesilesi olsa da diğer ülkeler için hayranlık ifade eden bir olgudur. Ancak 2025-Kış Tatbikatı'na sadece bir gazeteci veya bir medya mensubu gözüyle değil bir asker gözüyle baktığımda çok farklı şeyler de gördüğümü ifade etmek istiyorum.

GERÇEK MUHAREBE ORTAMININ TAHAYYÜLÜ

Tatbikat senaryoları uzun süreli çalışmalar sonucu elde edilen ulusal istihbarat verilerine dayalı çok boyutlu bilgilere göre planlanır. Burada bütün amaç mevcut risk ve tehditlere göre olası bir savaşta nasıl bir muharebe ortamıyla karşılaşılabileceğinin ortaya konulmasıdır. Daha açık konuşacak olursak hangi ülke veya ülkelerle birlikte hangi devlet dışı silahlı gruplarla nerelerde çatışma ihtimali var ve bunlara göre hangi hazırlıkların yapılması gerekir ve ne tür harekat teknikleri kullanılabilir bunların belirlenmesi önem arz eder. Yani 2025-Kış Tatbikatı ve diğer tatbikatlar içinde çok ciddi ama açıktan görünmeyen veriler içerir. Bunları çoğumuz ilk başta göremeyiz ama görmesi gerekenler gerekli mesajları alır. O yüzden bu tatbikatlar caydırıcılığımızın dünyaya gösterilmesi bakımından çok önemlidir. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın gerekirse bir gece ansızın gelebiliriz sözü çerçevesinde Türk Ordusu gerçekten ansızın gelebilir mi gelemez miyi Kış-2025 tatbikatında bütün dünya görmüş oldu. Emekli bir asker olarak benim içim rahat gerisini başkaları düşünecek artık.

TATBİKATIN SAFHALARI ÇOK İLGİNÇ

KIŞ-2025 Tatbikatı'nın safhaları aslında çok önemli mesajlar içeriyor. Tatbikat; Hazırlık, Yığınaklanma, Sınırlı Güç Kullanımı ve Kesin Sonuçlu Muharebe olmak üzere dört safhada planlanmıştı. Diyeceksiniz ki ee N'olmuş yani Diyorum ki İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra dünyada kesin sonuçlu muharebeyi tek başına yapabilen kaç ülke var ve kaçı başarılı oldu Kesin sonuçlu muharebe en zor harekat tekniğidir. Sabır, azim ve dayanıklılık ister. Sakarya Savaşı gibi, Büyük Taarruz gibi, Kore'deki Kunuri Muharebeleri gibi ve 1974 Kıbrıs Barış Harekatı gibi çok risklidir ama zafer sadece kesin sonuçlu muharebelerle elde edilebilir. Sadece havadan savaş uçaklarıyla saldırarak veya denizden bombalayarak yahut ambargolar koyarak zaferi elde edemezsiniz. Hele hele sırtınızı başka ülkelere dayayarak kesin sonuçlu muharebeye girmek intihar olur, özellikle Türk Ordusu'na karşı. Ne demek istediğimi anlamışsınızdır.