10 Kasım ve Kafkasya jeopolitiğinin değişmeyen doğası
Öncelikle bugün 10 Kasım. Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Atatürk'ün ebediyete intikalinin 86.yılı. Büyük Önderi rahmet ve minnetle anıyoruz. Atatürk sadece Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu değil aynı zamanda Türk tarihindeki en önemli liderlerden biridir. Büyük Atatürk'ün 01 Kasım 1934'te söylediği; "Türk milleti, tarihinle övün; çünkü senin ecdadın, medeniyetler kuran, devletler, imparatorluklar yaratan bir mevcudiyettir. Sen, Anadolu denilen bu yurda, sonradan gelme değil, ilk yerleşip medeniyet kuranların çocuklarısın." sözü Türk tarihinin ve Türk Jeopolitiğinin önemini belirtmesi bakımından çok kıymetlidir.
KAFKASYA JEOPOLİTİĞİKafkasya Jeopolitiği denildiğinde akla doğal olarak Türk dünyası gelir. Yaklaşık 4700 yıl önce Türklerin Kafkasya'dan çıkarak dünyanın diğer bölgelerine gitmeleriyle başlayan süreç, bu günkü küresel jeopolitiğin şekillenmesinde çok önemli bir rol oynamıştır. Ancak enteresan olan Kafkasya jeopolitiğinin 4700 yıl önceki şartları ve önemi ile bugünkü durumun neredeyse aynı olmasıdır. Denizden uzak ve etrafı dağlarla çevrili olan Orta Asya, yaşayanlara güvenlikli bir ortam sunarken, dışarıdan gelebilecek tehditlere karşı da içeride savunmayı güçleştirir. Bu nedenle Orta Asya'nın savunması bölgedeki dost ve kardeş ülkelerin sınırlarından itibaren değil geniş Orta Asya coğrafyasının doğal sınırlarından itibaren başlar. Dolayısıyla bölgedeki bütün Türk topluluklarının bir arada kardeşçe yaşamaktan başka çareleri yoktur. Orta Asya coğrafyası Türkler için kardeşlik kaderidir.
TÜRK DEVLETLER TEŞKİLATI'NIN ÖNEMİ6 Kasım 2024 tarihinde Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) 11. Devlet ve Hükûmet Başkanları Zirvesi düzenlendi. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan'ın da katıldığı zirve sonucunda önümüzdeki dönemde Türk Devletler Teşkilatı'nın geleceğini şekillendirecek çok önemli stratejik planlamalar yapıldı. Her geçen gün önemi daha da artan Türk Devletler Teşkilatı'ndan bütün Türk Dünyası'nın beklentisi; kültürel, ekonomik, siyasi ve askeri işbirliğinin daha etkin, daha güçlü bir şekilde sağlanmasıdır. Bağların güçlendirilmesi ve devletler arasında daha etkin entegrasyonun sağlanması, TDT'nin yeni teşkil edilecek küresel sistemin başat aktörlerinden biri haline getirebilir. Savaşmayan, çatışmaların ve huzursuzlukların olmadığı, yıpranmamış Orta Asya Türk Birliği'ne dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyacı var.