Türk - Macar dostluğunun 100. yılına armağan iki kitap

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından yaklaşık iki ay sonra, 18 Aralık 1923 tarihinde imzalanan Türkiye Macaristan dostluk anlaşmasının yüzüncü yılı dolayısıyla 2024 yılı Türk-Macar Kültür Yılı olarak ilan edilmişti.

Yıl boyunca Türkiye'de ve Macaristan'da düzenlenen çeşitli etkinliklerle bu anlaşmanın yüzüncü yılı kutlandı. Bu etkinliklerden biri de Hacettepe Üniversitesi'nde düzenlenen Türk-Macar ilişkileri konulu toplantıydı. Bu toplantıda sunulan bildirileri kitaba dönüştüren Erkmen Yayımcılık, Türk-Macar ilişkilerinin dil, edebiyat, tarih, müzik, mimarlık alanlarındaki çok katmanlı boyutlarını ortaya koyan bir kaynağı kültürümüze kazandırdı.

Türk-Macar İlişkileri adlı kitabın sunuşunu yazan Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan ile Türkiye arasındaki ilişkinin, tarihten gelen güçlü bağlar ve kültürel yakınlık ile köklü bir geçmişe sahip olduğunu; stratejik ortaklıkla ticari, kültürel ve birçok diğer alanda bugün de devam ettiğini belirtiyor. Büyükelçi Matis, Macarların kendi köklerini arayışı içerisinde olduğunu, birçok araştırmacının da analiz ve belgelerle Türk soylu topluluklarla Macarların yakın bağlarını ortaya koyduğunu yazıyor.

Haberin Devamı

Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi Müdürü Aron Sipos da kitaptaki yazısında 2024 yılının Macar-Türk Ortak Kültür Yılı ilan edilmesinin bütün paydaşlar için büyük bir sevinç ve gurur kaynağı olduğunu, bu uzun soluklu antlaşmanın pekiştiğini ifade ediyor.

Kitapta Emre Saral, Türk-Macar yakınlaşmasının tarihsel kökenleri üzerinde ayrıntılı bir biçimde duruyor. Emine Yılmaz, Türkçe-Macarca dil ilişkilerini tarihsel boyutuyla ele alıyor. Aysun Çelik, divan şiirinde Macarlar ve ülkeleri için kullanılan adları inceliyor. Barış Yılmaz, Istvan Fekete'nin A Koppanyi Aga Testamentuma romanında Türk imgesi üzerinde duruyor. Ferenc Laszlo Fejes, Balint Balassi'nin şiirlerinde Türk edebiyatının izlerini araştırıyor. S. Dilek Yalçın Çelik ve Barış Uzun, Solmaz Kamuran'ın Macar romanında çok kültürlülük algısına yeni tarihselci bakış açısından yaklaşıyor. Sibel Çoban, Macar müzisyenlerin Türkiye'nin müzik hayatına etkilerini ele alıyor. Gergo Mate Kovacs, Macar mimarların Ankara'daki çalışmalarını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

TÜRK HEYETİNİN 1877 MACARİSTAN SEYAHATİ VEÇAYLAK MEHMET TEVFİK EFENDİ'NİN HATIRALARI

Türk-Macar Ortak Kültür Yılı dolayısıyla raflarda yerini alan ikinci kitap ise Çaylak Mehmet Tevfik Efendi'nin Yâdigâr-ı Macaristan Asr-ı Abdülhamid Han eserinin Dr. Erodi Bela'nın 1877 yılında basılan Csok Jasa! A Török Küldöttseg Latogatasanak Emlekkönyve -Çok Yaşa! Türk Heyetinin Ziyareti'nden Hatıra Kitabı'ndaki bilgilerle karşılaştırmalı olarak sunulduğu yeni bir yayımıdır.