Popüler müziği anlamak

Kitabın adı başlıktaki gibi 'Popüler Müziği Anlamak', alt başlığı ise 'Kültürel Kimlik Bağlamında Popüler Müzikte Anlam'.

Ayhan Erol, 'Giriş'te Yetkin Özer'e ve Fırat Kutluk'a teşekkür ediyor.

'Giriş'te kitabın müzikteki yeri belirleniyor: "Popüler müzik, popüler kültürün en önemli görünümlerinden biridir. İster popüler kültür kuramlarından yola çıkılsın, isterse bilimsel müzik incelemesinden popüler müzik incelemesi cesaret kırıcı bir karmaşıklığa sahiptir. Popüler müziğe endüstriyel üretim süreçleri, dağıtımcılar, yapımcılar, müzisyenler, yorumcular, yaratıcı yönelimi ile kullanıcı yönelimi arasında çözümleme bekleyen amaçları açısından; popüler müzikteki simgesel anlam üretimine ve dışavuruma, kültürel kimliklerin inşasına, pekiştirilmesine ve dönüştürülmesine vurgu yapar ve popüler müzik izler kitlesinin (audience) onlara verdiği anlamı, simgesel anlamlandırma sürecinin bir ürünü olarak kültürel kimlik ile ilişkili ele alır.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Pop-Arabesk buradaki anlamıyla birbirine sürekli yakınlaşan iki popüler müzik üslubunu ifade ederken, bir biçem olarak 'pop'u dışında bırakmayıp Türk ulusal kimliğinin bir metaforu olarak görünen arabeske kavramsal olarak bulunduran bir melez kavram önerildi: Pop Arabesk."

BÖLÜM BAŞLIKLARI:

1.Bölüm

Kitle Kültürü mü Popüler Kültür mü

Kavramlar ve Tanımlar

Kitle Kültürü: Kökenler

Popüler Kültür

2.Bölüm

Popüler Müzik

Popüler Müziği Tanımlamak

'Müzik', 'Popüler', 'Halk'

Popüler Müzik Tanımlamaları

Popüler Müzikte Standartlaşma

Popüler Müzikte Değişim

3.Bölüm

Popüler Müzikte Anlam ve Anlamlandırma

Estetik Anlam

Simgesel Anlam

Pragmatik Anlam

4.Bölüm

Kültürel Kimlik Bağlamında Popüler Müzik

Kimlik

Kişisel Kimlik

Kültürel Kimlik

Popüler Müzik

(Bağlam Yayınları)

DİSKOTEĞİMDEN SEÇMELER


LALE MUMCU BAŞEL