Haldun Taner'den seçmeler
Hangi türde yazarsa yazsın Haldun Taner bir yazı ustasıdır. Öyküleri, oyunları, gazete makaleleri bilgi ile zekânın eşsiz işbirliğini yansıtırlar.
Konuşması da aynı etkileyiciliği, aynı ustalığı taşır.
İroninin günlük hayattaki dozunu, zekâ ile bezenişini onda bulursunuz.
Milliyet'ten buluştuğumuz Markiz Pastanesi'ne geldiğinde yolda bir öykü yazmıştır. Siyasetin kabalığa, hoyratlığa düşmeden de anlatılacağını, yazılacağını hepimiz ondan öğrendik. Yönettiğim dergiye yazısını nereye bırakırdı Şaşıracaksınız Kadıköy vapurunun karşısındaki işkembeciye. Gerçek tevazu ondadır, böbürlenmenin gülünçlüğünü yazar.
Has bir okuru vardır. Yıllar önce İstanbul Devlet Tiyatrosu 'yazar günleri' yapardı, ben de danışma kurulunda idim. Taksim'deki sinemada düzenlenen geceye nerdeyse biz konuşmacılar giremeyecektik, kulise gelenler sokağa taşmıştı.
Yazdığı kabareler, o türün ne olduğunu ispatladı.
Nasıl mı
Haberin DevamıMetin Akpınar-Zeki Alasya ile birlikte her akşam tiyatroya gelirdi, neden
Seyircinin en çok neye güldüğünü not eder, ona göre değişiklik yapardı. Haldun Taner'in eşi Demet Taner ile Halil Tekiner'in hazırladığı ortak bir kitap, yazarı bir kez daha okumanızı sağlayacaktır:
Halil Tekiner -Demet Taner
Bir Ada Arıyorum
Haldun Taner Güldestesi
Haldun Taner'in bazı fotoğrafları belleğimde.
Kadıköy vapurunda ayakta dergisini okuyor.
Genç bir yazar, bu kitaptan birçok bilgi edinecektir.
Bu kitap nasıl ortaya çıktı
İçindekiler listesi şöyle:
Önsöz
Düz yazılarından alıntılar
Öykülerinden alıntılar
Tiyatro eserlerinden alıntılar
Demet Taner'in Önsöz'ünden kitabın oluşumunu da öğrenebilirsiniz:
"Kitabı hazırlarken üzerinde titizlikle durduğum nokta, seçilen cümlelerin Haldun Taner gibi çok yönlü birikime sahip bir yazarın kişiliğini, yaşam görüşünü, entelektüel derinliğini, insanlara, topluma ve doğaya olan yaklaşımını, insan haklarına duyduğu saygıyı, demokrasiye olan inancını, yazarlık ahlakına verdiği önemi ve her türlü sansür ile ayrımcılığa karşı tutumunu doğru yansıtabilmesini sağlamaktı. Ayrıca, seçilen cümlelerin yazarın ele aldığı konuların bağlamından kopmamasına dikkat ettim. Özellikle oyunlarındaki diyalogları dikkate alarak, kavram karışıklığına meydan vermemek için eserleri düz yazılar, öyküler ve oyunlar olmak üzere üç ana başlık altında düzenledik.
Haberin DevamıDileğim, bu kitabın Haldun Taner