Güneri Cıvaoğlu'nun ardından

Bazıinsanlara 'Bey' diye hitap edersiniz. Çünkü o hitabın kapsamını, özelliklerini, niteliklerini taşırlar.

Buluşmalarda, toplantılarda bir gün olsun onu sert bir söylemde görmedim. Eleştirinin bile güler yüzle, kırmadan yapılabileceğini ispatlayan bir yönetici, bir yazardı.

Yaşamın güzelliğini överdi, bunu kendi yaşamında da ispat etti.

Yazılarını okur, televizyon programlarını seyrederdim, müziğin yaşamımızdaki vazgeçilmezliğini bu programlarda ispatladı.

Sedat Ergin'in Hürriyet'te yayımlanan, "Güneri Cıvaoğlu'nun Ardından Kanserle de Zarafetle Mücadele Etti" yazısını okumanızı salık veririm.

İyi, emek verilmiş bir biyografi örneği idi.

İyi gazetecilerin gündelikten bugünlere uzanan siyasal tarihimizi kitaplaştırmalarını bir kez daha anımsatırım. Her karşılaştığımızda onun güler yüzü benim belleğime yer etti. Konuşmasında gökyüzünün mavisinin onu nasıl mutlu ettiğini, gündelik dertlerden azade kıldığını söylemişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Bu yanıtı okurken Sabahattin Eyüboğlu ile Yaşar Kemal'in birlikte hazırladıkları 'Gökyüzü Mavi Kaldı' başlıklı antolojiden dizeler dökülmeye başladı.

Urfalı oldukları belirtiliyor, belki de oranın neşvesini Batı'nın melodileriyle birleştirmişti. Tiyatro bir dram bir komedi olarak karşımıza çıkar, aslında hayat ikisinin karma varlığıdır.

Hayatı güzelleştirmek için çabalayan herkese saygım, sevgim sonsuzdur.

Ben onu güler yüzüyle hatırlayacağım. Canan Cıvaoğlu'na da baş sağlığı dilerim.

ÇANKAYA BELEDİYESİ I. AHMET SAY MÜZİK VE EDEBİYAT ÖDÜLLERİ, 2024
Bu
yıl, ilki 11 Ekim 2024 Cuma akşamı Ankara MEB Şura Salonu'nda yapılacak törende sahiplerini bulacak olan"Çankaya Belediyesi I. Ahmet Say Müzik ve Edebiyat Ödülleri"ile ilgili çalışmalarda seçici kurullar, ödüle layık görülen müzik ve edebiyat alanından sanatçıları belirledi.

1 Ekim 2024 tarihinde, Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Gülten Akın Salonunda toplanan seçici kurul; edebiyat alanında şair, yazar ve düşün insanı Ahmet Telli'yi, müzik alanında ise genç piyanist Can Çakmur'u ödüle layık buldu.

Aydın Çubukçu, Ali Cengizkan, Oğuz Demiralp, Yekta Kopan ve Fahri Özdemir'den oluşan edebiyat alanı seçici kurulu, Ahmet Telli'yi ödüle layık görürken, aşağıdaki gerekçeli kararı almıştır:

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Ahmet Telli'nin şair olarak gerçek çıkışı, Ahmet Say'ın Ankara'da yayımlandığı dönemin en etkin dergilerinden Türkiye Yazıları ile olmuştu. Mart 1983'te, tam da 1980 darbesi sonrası cuntanın en baskıcı döneminde yayınlanan 72. sayı, Ahmet Telli şiirine ayrılmıştı. Gerçek ve has bir şairi saptamakta Ahmet Say'ın sergilediği bu erken uzak görüşlülük, her ikisinin de zorbalığa karşı ezilenlerden yana tavrı ile örtüşür: İkisi de kardeştir!

Şiirinin referanslarını özgürlük, adalet ve vicdan olarak belirleyen Ahmet Telli, özgürlüğü evrensel, adaleti toplumsal ve sınıfsal, vicdanı bireysel olarak düşünür ve öyle özümser.

Hayat ile geçişmiş duygu-düşünce-imgelem diyalektiği onun etik ve estetik kavrayışını betimlerken bu edim okuruna "hayır" diyebilme cesaretini de hatırlatır. Bu cesareti kendinden öncekilerden devraldığı bir miras olarak düşünür. Bu olgunun farkındalığı bağlamında, gerçekle kendi arasına koyduğu eleştirel mesafeyi dönüştürücü, onarıcı bir hayatla bütünleştirdiği görülür.