Doğru yazmak
Yazarken yanlış yapmamak için yazım bilgisine ihtiyacımız var. Bunu bilmek, sadece doğruyu kullanmak bir edebi bilgi meselesi değildir. Meramımızı doğru, etkili iletebilmek için de gereklidir.
Yazar birçok edebiyatçının kitaplarını tarayarak bize örnekleri sunuyor, bir tür sözlük görevini üstlenmiş bir kitap:
"de ki mi: Yaygın Yazım Yanlışlarından Kaçınma Kılavuzu - Rüstem Kurtoğlu"
İlk yazı 'Teşekkür' başlığını taşıyor ve kitaba emek verenlere teşekkür ediyor.
Giriş:
"Türkçenin doğru ve güzel kullanıldığı, içerik bakımından doyurucu yazıları okumaya doyamıyorum. Güzel yazılar okumak bir tutkudur bende. İyi yazılar okurken, içimden 'Şu yazı bitivermese hemen!' derim hep.
Bir de Türkçenin yazılım, noktalama ve sözdizimi kuralları gözetilmeden kaleme alınmış, özensiz, düzensiz yazılarla da karşılaşıyorum.
Bu tür yazı çiziktirmelerinin yoruculuğunu, özenli okurlar çok iyi bilirler.
Yaşamım boyunca, güzel yazıların iz sürücüsü ve okuyucusu olmaktan büyük keyifler aldım; ilgimi hep güzel yazılar üzerinde yoğunlaştırdım ve doğru yazımı amaçlayan bu çalışmanın kapısını da bu coşkuyla, bu gönüllülükle araladım..."
Haberin DevamıKitabın kısa tanıtımı:
Üç sözcük (de, ki, mi) ve iki ek (-de, -ki).
Yazım alanında en temel sorunumuz bu dil birimleri üzerinde yoğunlaşmakta; yazım kargaşasına, neredeyse, bu üç sözcüğümüzün ve iki ekimizin yanlış yazımları yol açmaktadır. Bu tek heceli sözcük ve eklerimiz; yazım sorunları yumağının en baskın, en başat bileşenleri olarak hep öne çıkmakta, hep başımızı ağrıtmaktadır. Dar alanda yapılan bu yazım yanlışları sıklıkla ve durmaksızın yinelenmektedir. Rüstem Kurtoğlu ise Türkçenin bu süreğen yazım sorununun çözümüne, yazım darboğazının aşılmasına özgülenmiş bir yazım kılavuzu sunuyor: de ki mi.
Bu çalışmada Türkçenin tüm yazım konuları masaya yatırılmıyor; yalnızca bu üç sözcük ve iki ekin kavramsal boyutları inceleniyor ve yazımları üzerinde yoğunlaşılıyor. Şu anki yazım kılavuzlarında bulunmayan yeni yazım konuları kitaba eklenmiş; Türkçenin yazımı, dört yeni kavramla daha da derinleştirilip zenginleştirilmiştir: de ilgeci, ki ilgeci, mi ilgeci ve mi bağlacı.