Çağdaş Türk Öyküsünün Kadın Sesleri
Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik ve Tevfik Ergun'un editörlüğünde çıkan Çağdaş Türk Öyküsünün Kadın Sesleri, çok yönlü bir kitap olarak yaşayan kadın yazarlardan hareketle çağın öykücülerine ve eserlerine odaklanan bir çalışma...
Genç edebiyat araştırmacılarının Türk öykücülüğünün kadın yazarlarını konu edinen araştırmalarına ve geçen mayıs ayında düzenlenen sempozyumda tartışılan bildirilere dayanılarak hazırlanan kitap farklı çözümleme yöntemleri kullanılarak incelenmiş yazılardan ve yazarlarla yapılan söyleşilerden oluşuyor. Çağdaş Türk Öyküsünün Kadın Sesleri bu açıdan hem bir araştırma kitabı hem de yazar-okur buluşması olarak tasarlanmış.
Kitapta eserleriyle incelenen yazarlar arasında kimler yok ki Ayfer Tunç, Buket Uzuner, Şermin Yaşar, Mine Söğüt, Nazan Bekiroğlu, Nazlı Eray, Erendiz Atasü, Jale Sancak, Aslı Tohumcu, Pelin Buzluk, Birgül Oğuz, Sema Kaygusuz, Seray Şahiner, Sibel K. Türker, Melike Uzun, Berna Durmaz, Aylin Balboa, Sine Ergün, Emine Sevgi Özdamar, Ülkü Demiray, Handan Gökçek ve Esme Aras.
Haberin DevamıAltı bölümden oluşturularak çağdaş Türk öyküsüne farklı açılardan yaklaşımın hedeflendiği kitabın önsözünü editörlerden Prof. Dr. Dilek Yalçın Çelik yazmış. Kitabın giriş niteliğindeki birinci bölümünde Prof. Dr. Ayşe Demir'in modern öykü kavramını açıkladığı yazısı ve Öğr. Gör. Dr. Sibel Yılmaz'ın 1980 sonrası kadın öykücülerine odaklandığı çalışması bulunuyor.
İkinci bölüm "Türk Öyküsünde Postmodernist İzler" başlığını taşıyor. Burada A. Aybüke Kocadağ, Handan Gökçek'in eserlerine öz-yeniden yazma kavramı ekseninde yaklaşıyor. Mine Özgüven, grotesk unsurları incelemek üzere Mine Söğüt'ün GergedanBüyük Küfür Kitabı'na odaklanıyor. Tuğba Özoğlu, Melike Uzun'un Kürar'ını yeraltı edebiyatı açısından ele alıyor. Nazan Bekiroğlu'nun Nun Masalları eserine ise Sare Dinçkal yeni tarihselci perspektiften bakıyor.
ÖYKÜLERDEKİCİNSİYET SORUNLARI
Üçüncü bölüm, öykülerdeki cinsiyet sorunlarını incelemeye yönelik oluşturulmuş. "Türk Öyküsü ve Cinsiyet Sorunları" başlığını taşıyan bu bölümde altı yazı bulunuyor. Erendiz Atasü'nün Dullara Yas Yakışır'ını toplumsal kalıplara hapsolmuş kadınları incelemek üzere Elif Gölve ele alıyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliği bağlamında Enes Yılmaz, Aslı Tohumcu'nun Şeytan Geçti eserine bakıyor. Kadın temsili çerçevesinde ise Seray Şahiner'in Gelin Başı kitabı Hande Emekçi tarafından inceleniyor. Kadınlar üzerindeki toplumsal baskıyı incelemek için Gizem Güçlü, Sibel K. Türker'in Ağula adlı eserine odaklanıyor. İsa Gürler, yazısında Nazlı Eray'ın Geceyi Tanıdım öyküsüne mercek tutuyor. Bu bölümün son yazısı ise Çağla Karagöz'ün ekolojik feminizm bağlamında Sema Kaygusuz'un öykülerini incelemesinden oluşuyor.
Haberin DevamıDördüncü bölüm, çağdaş Türk öyküsünde kültürel değerlerin işlenişine ayrılmış. Altı yazıdan oluşturulan bölümde Ayşen Alpasar, Nazlı Eray'ın Yoldan Geçen Öyküler adlı eserinde kentsel bellek mekânı olarak Ankara'nın izini sürüyor. Aylin Balboa'nın Ateş Sönene Kadar'ında Elif Türkoğlu, toplum karşısında bireyin durumunu sorgulamakta. N. Aybike Özdener, toplumsal hafıza mekânlarının temsilini Şermin Yaşar'ın öykülerinde araştırıyor. Arş. Gör. Tevfik Ergun, Ülkü Demiray'ın öykülerinde kültürel unsurların işlenişi tespit ederek yorumluyor. Türk-Alman ilişkilerinin öykülerine yansıyan yönüyle