Bir büyük bestecinin yaşamı

MÜZİK tarihinin ünlü bestecilerinden biri hakkında yazılmış bir incelemeyi severek, dinleyerek okuyacağınızdan kuşkum yok: Ece Demirci'nin yazdığı: Scarlatti'nin Renkli Dünyası.

Besteciyi tanıyalım: Scarlatti'nin sürprizlerle dolu müziği, yarattığı çok değişik armonik dönüşümler ve tonal geçişleriyle bizi renkten renge bürünen bambaşka bir müzikal dünyaya götürür. Majöre yönelirken minör olan, tam kalış yapacakken uzaklaşan, birdenbire başka bir tonaliteye pencere açan beklenmedik hareketliliğiyle, içinde heyecanlı bir çocuğun muzipliğini saklar. Tüm tekrarlanan pasajlara ve alışıldık kalıplara rağmen onun müziği, tek solukta okunan kısa şiirler tadındadır.

Gündelik yaşamdan türlü seslerin aktarıldığı sonatlarında Scarlatti, bazen sokaktaki insanların gülüşmeleri, çağrışmaları, bazen bir kilise çanını andıran, bazen de dans eden ayakların yere vuruş seslerine benzer efektleri en enerjik dille müziğine aktarır. En basit materyalden yola çıkarak sayısı 555'e ulaşan, her biri birbirinden farklı, özgün ve değişik karakterde eser bestelemeyi başarabilmiştir. Bazen lirik ve sakin ama çoğunlukla kıvrak ritimlerle örülü bu kısa eserler (sonatlar), bitmek bilmeyen bir melodik zenginliğin enerjisiyle insanlığa neşe kaynağı olmuştur.

Haberin Devamı

Bu çalışma, Scarlatti'nin müziğini daha yakından tanımak isteyenlere bilgi desteğinde bulunabilmek amacıyla düşünülmüştür.

Dr. Scarlatti hakkında ders vermem için beni teşvik ederek bu kitabı yazmama da vesile olan piyano edebiyatı hocam olmuş çok değerli piyanist, pedagog Prof. Hülya Tarcan'a düzeltmeler aşamasında verdiği candan desteği için sonsuz teşekkürlerimle...

İÇİNDEKİLER

1. Dönemin klavye müziği

2. Alessandro Scarlatti: (1660-1725)

Gıuseppe Domenico Scarlatti: (1685-1757)

3. Sonatların yazılış hikâyesi

Scarlatti'nin kullandığı enstrümanlar

4. Sonat formu, Scarlatti'nin sonat formu

Kapalı sonat tipine örnekler

Açık sonat tipine örnekler

Çift dönümlü sonat tipine örnekler

Longo sıralamasına göre sonatlar

5. Erken dönem sonatları (1708-1752)

Nota Örnekleri

6. Orta dönem sonatları (1732-1753)

7. Org için yazdığı düşünülen sonatlar

8. Son dönem sonatlar(1754-1757)

9. Armonik özellikler

10. İspanyol müziği etkileri

11. Süsleme sanatı

EK I Terimler sözlüğü

Haberin Devamı

EK II Analizler için açıklayıcı tablo

EK III Nota örneklerinde kullanılan sonatlar

KAYNAKÇA