Ankara günleri ve Nusret Hızır

Türk Dil Kurumu üyeliğinden sonra Ankara'ya sık gidip gelmeye başlamıştım.

Talât Sait Halman'ın döneminde de Bilkent'te söyleşiler yaptım.

Şimdi Halman'ı İKSV'nin düzenlediği Çeviri Ödülü ile anıyoruz.

Elbet acı anılarımız belleğimizde hâlâ yaşıyor.

Dil Kurultayı'ndan bir gece önce Bedrettin Cömert'in evinde akşam yemeği yemiştik, ertesi gün katledildiğinin haberini aldık. Cenaze törenine Ahmet Taner Kışlalı'nın otomobiliyle gitmiştim.

Kültür Bakanlığı'nın danışma kurullarında yer aldım. Birçok yayın önerisi gelir, onları değerlendirirdik.

Danışma kurulu üyelerinden biri de başta Füsun Akatlı olmak üzere Ankara'daki birçok kişinin felsefe hocalığını yapmış olan Nusret Hızır'dı.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Müzik konusunda bilgisiyle de beni çok etkilemişti.

Bir gün birlikte bir lokantaya gitmiştik. Tek anlaşmazlığımız vardı. Ben ona Mozart sevgimi anlatırken, o bana başka bir üçlüyü tavsiye ederdi. Kimlerdi bu besteciler:

Bach Beethoven Brahms.

Ünlü hocaların, birçok kuşağı etkilemiş adların adına yapılan kitaplar beni çok mutlu eder.

Mustafa Günay'ın editörlüğünde hazırlanan kitap 'Felsefenin Işığı Nusret Hızır' adını taşıyor. Mustafa Günay'ın Sunuş yazısından satırlar:

"Cumhuriyet dönemi ilk kuşak düşünürleri arasında bulunan Nusret Hızır'ın (1899 -1980) çalışmaları, dil, mantık ve bilim felsefesi konularında yoğunlaşıyor görünmekle birlikte, o bunlardan başka konular ve problemlerle de ilgilenmiş, düşünce ve uygarlık tarihiyle ilgili düşüncelerini dile getirmiştir. Ayrıca kendisinin de ifade ettiği gibi, yer aldığı mantıkçı pozitivist felsefi geleneğin yalnızca bir takipçisi olmamış kendine özgü bir felsefi tavır geliştirmeye uğraşmıştır.

Telif anlamında fazla üretken olmayan, zaman zaman bu hususla ilgili eleştiri ve sorulara cevap veren Hızır'ın yazılarının kitaplaşmasında dostu ve asistanı Füsun Akatlı'nın büyük emeğini saygıyla anmak yerinde olur."

Hızır'ın başlıca yapıtları şunlardır:

Felsefe Yazıları, Bilimin Işığında Felsefe, Geride Kalanlar. Hızır'ın ayrıca Erasmus'tan Deliliğe Övgü ve Nietzsche'den Yunanlıların Trajik Çağında Felsefe gibi önemli kitapları çevirdiğini de anımsamak yerinde olur."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Kitaptaki yazılar:

- Nusret Hızır Hocamızı Saygıyla Anıyoruz

Afşar Timuçin

-Sürünün İçinden Biri Olmayanlardan Nusret Hızır