Yeni yıl sonrası bir kez daha denge

Kalabalık sofralarda keyifli ve lezzetli bir yılbaşı gecesini geride bırakmış olabilirsiniz. Böyle özel zamanlarda beslenme düzeniniz elbette değişebilir, sizi çok iyi anlıyorum. Yeni yılın ilk ayı, her zaman yeni umutlar ve yeni başlangıçlarla gelir. Hadi siz de yeni bir başlangıç yapın ve beslenmenizi gözden geçirin. Bu yıl hafiflemek ve sağlıklı bir vücuda sahip olmak hedefiniz varsa hemen harekete geçin, diyet ve egzersizi birleştirin, ikisi beraber olunca biri diğerinin açığını kapatabiliyor ve yaşam kalitesinden ödün vermeden kilo kaybı sağlanıyor. Yeni başlayanlar kendilerine küçük hedefler koyup zamanla bu hedefleri büyütebilirler.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Uyku, egzersiz ve antioksidan üçlüsü

Yeni yılda uykunuzu düzene sokmaya ne dersiniz Frontiers in Psychology'de yayınlanan araştırmaya göre kaliteli uyku, egzersiz ve daha fazla çiğ meyve ve sebze tüketimi, iyi bir ruh sağlığı için en önemli rol oynayan üç faktör. Araştırmacılar hem çok az uykunun hem de çok fazla uyumanın depresif belirtilerle doğrudan ilişkili olduğunu vurguluyor. İyi hissetme ve en az depresif belirtiler gece sekiz saat uyuyanlarda görülmüş. Yeterli uyku elbette kişiden kişiye göre değişebiliyor. Bu konuda genel bir kural olmasa da National Sleep Foundation yetişkin bireyler için günde yedi, dokuz saat uykuyu öneriyor.

Ödem problemi

Yeni yılın ilk günlerine biraz şiş uyanmış olabilirsiniz, yalnız değilsiniz. Çok tuzlu beslenmek, fazla karbonhidrat alımı, az su tüketmek ve artan alkol ödeme yol açabilen başlıca sebeplerden. Eğer sizin de böyle bir şikayetiniz varsa, yeterli miktarda su içmek en önemli çözümlerden. Soğuk havalarda su içmek aklımıza gelmiyor, haklısınız fakat sıvı ihtiyacınızın değişmediğini unutmayın. Su içmeyi unutuyorsanız, gün içinde kendinize mini hatırlatma notları koyabilir ve mobil uygulamalardan destek alabilirsiniz. Eğer yılbaşı gecesi çok kaçırdıysanız, bu hafta birkaç kez öğle ve akşam yemeklerinde siz de 'vicdan çorbası'yla bedeninizi ve vicdanınızı rahatlatabilirsiniz.

Turuncunun gücü adına

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Beslenmede çeşitlilik sağlamanın yollarından biri de meyve ve sebzeleri rengarenk tüketmek ve çeşitlendirmek, bir diğer değişle gökkuşağı renklerini tabağınızda bulundurmak. 2024 hayatınıza rengarenk tabaklarla girsin. Kış aylarının vazgeçilmezleri şüphesiz ki turuncu renkli meyve ve sebzeler... Mevsim meyvelerinden portakal, mandalina gibi turunçgiller, içerdikleri C vitamini ve antioksidanlarla kış aylarındaki doğal kurtarıcılarımız ve şanslı meyvelerimiz. Bazı kültürlerde portakalın kötü şansı önleyebileceğine bile inanılıyor... Mevsim sebzelerinden havuç, balkabağı gibi turuncu renkteki sebze ve meyveler Ulusal Kanser Enstitüsü'ne göre beta-karoten içerikleri ile birçok kronik hastalığı önlemede rol oynayabiliyor. Konuyla ilgili Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmada beta karotenden zengin bir beslenme programının kansere karşı koruyucu etki gösterebileceği bulunmuş. Beta-karoten, yağda çözünebilen bir çeşit karotenoiddir. Turuncu ve sarı renkli sebzemeyvelerde bulunur. Özetle havuç başta olmak üzere turuncu sebze meyveler beta-karoten içeriğiyle sofranızda mutlaka yerini almalıdır. Havucu yemeklerle birlikte tükettiğinizde, karonetoidlerin sindirim sırasında bağırsaklarda yağla birlikte daha fazla emileceğini hatırlayın. E vitamini karotenoidlerin emilimini destekleyeceğinden havucun en iyi eşlikçisinin E vitamini kaynağı zeytinyağı olduğunu da unutmayın!