Kanser riskini beslemeyin

Kanserde en iyi tedavinin erken teşhis olduğunu artık birçoğumuz biliyoruz. Araştırmalar, beslenmenin birçok kanser türü üzerinde yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkisi olduğunu bildiriyor. Antioksidan açısından zengin, yeterli ve dengeli bir beslenme programı atılacak en kıymetli beslenme adımlarından

Hoş geldin nisan ayı, hoş geldin bahar. Yarın nisan ayının ilk gününe merhaba diyeceğiz. Bu hafta aynı zamanda Ulusal Kanser Haftası. Gelin biraz küresel verileri gözden geçirelim. Dünyada her yıl yaklaşık 19 milyon kişi kansere yakalanırken, 9.9 milyon birey ise kanser nedeniyle hayatını kaybediyor. Dünya Sağlık Örgütü, 2050 yılına kadar 35 milyonun üzerinde yeni kanser vakası görüleceğini öngörüyor; bu sayı 2022'deki tahmini 20 milyon vakaya kıyasla yüzde 77'lik bir artışa denk geliyor. Ölüm nedenlerine bakıldığında ülkemiz için her 5 ölümden birinin kanser nedeniyle gerçekleştiği biliniyor. Elbette sizi olumsuz verilerle boğmayacağım, kanser hakkında bilinen doğru yanlışlardan ve önerilerden bahsetmek istiyorum.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Risk faktörlerini azaltmak için daha sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek, ideal kiloyu korumak, stresi azaltmak, düzenli uyku, fiziksel olarak aktif olmak ve sağlıklı beslenme çok değerli. Hipokrat'ın sözünü hatırlayalım: "Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun."

ÖNLEYİCİ KEMOTERAPİ

Galler Prensesi Kate Middleton, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir video ile kanser teşhisi aldığını ve önleyici kemoterapiye başladığını açıkladı. Önleyici kemoterapi, geçirilen ameliyattan sonra kanserin tekrar oluşma ihtimalini azaltmak için uygulanan tedavi olarak tanımlanabilir. Ne sıklıkta ve ne kadar uzun süreceği kanserin türüne ve yayılma hızına göre belirleniyor.

YAPAY ZEKÂNIN ROLÜ

Diğer yandan, bilim insanları, kanser aşısı ile ilgili çalışmalarını hızlandırıyor; bu konu dünya genelinde tartışma konusu, son gelişmeleri gerek akademik yayınlardan gerek ise farklı kanallardan hep birlikte takip ediyoruz. Tedavi protokolünde umut verici bir detay ise yapay zekâ. Meme ve akciğer gibi sık görülen kanserlerin erken teşhisinde yapay zekâ desteği kullanılmaya devam ediliyor. Yapılan çalışmalar, bu uygulamaların kanser tanısına kadar geçen süreyi yaklaşık yüzde 50'ye kadar azaltabildiğini, aynı zamanda erken teşhisi artırabileceğini gösteriyor. JAMA Network Open dergisinde yayımlanan bir başka çalışmada ise yapay zekâ sayesinde, hastaların kanser evreleri ve hastalık risk oranları hesaplanarak tedavi protokolü desteklendiği belirtilmiş.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

YAŞ ARTTIKÇA RİSK ARTIYOR MU

Geçmiş veriler, yaş arttıkça kanser riskinin arttığını gösterse de, günümüzde maalesef değişen yaşam tarzı ile bu ilişki tam tersine dönmeye başladı. DSÖ'ye göre, kolorektal kanserler her iki cinsiyette de görülme sıklığı açısından üçüncü sırada yer alıyor. Peki, sizce bu risk yaş arttıkça artıyor mu Cevabınız evet ise bir kere daha düşünün! Genetik faktörler kadar yetersiz ve dengesiz beslenme de kanser oluşumunda etkili. Öyle ki araştırmalar, beslenmenin birçok kanser türü üzerinde yüzde 10 ile yüzde 70 arasında etkisi olduğunu bildiriyor. Bunlardan beslenme ile ilişkisi en önemli kanser türlerinden kolon kanserini ele alalım. 50 yaş altı yetişkin nüfusta kanser riskinin 2030 yılına kadar yüzde 90 artacağını belirten araştırmalar var. Bu nedenle kolon kanseri taramalarının 50 yaş, hatta 45 yaş altına inmesi gerektiği tartışılmaya devam ediyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Naneli, zencefilli, ballı çay tarifi

Dr. Elif Güveloğlu'dan bahçe nanesi, taze zencefil ve balla yapılan çay tarifi:

Radyoterapi tedavisi gören, üst üste film, tomografi, pet ct çektirmek zorunda kalan veya bir şekilde fazlaca radyasyona maruz kalan insanlarda vücuttaki radyasyon yan etkilerini azaltmaya yardımcı olduğuna dair bilimsel veriler olan 3 doğal madde ile hazırlayacağız çayı; bahçe nanesi, taze zencefil, bal Taze zencefildeki gingerol gibi birçok aktif molekül suya geç geçer; bu yüzden biraz uzun demlenmesi gerekir bu çayın. Şöyle başlayabiliriz çayı hazırlamaya: 1-2 kibrit kutusu kadar taze zencefili bir demlik kaynar su içine ince bir şekilde rendeleyin ve kısık ateşte 45 dakika demleyin, son 5 dakikada da bir çorba kaşığı kuru nane veya yine ince doğranmış taze naneyi aktarın demliğe, çayı fincana aktardıktan sonra da bir tatlı kaşığı bal ilave edin, balı demlikte iken eklemeyin, yüksek ısılı işlem baldaki şifalı molekülleri bozuyor.

Food Function'da yayımlanan bir çalışmada, zencefildeki zingeron türevi bu yakıcı moleküllerin organlardaki bağ dokusunda radyasyon hasarının kalıcı olmasını önlediği ve rejenerasyon sürecini hızlandırdığı gösterildi. Molecules'de yayımlanan başka bir çalışmada ise hakiki balın da aynı etkiyi gösterdiği, bağ dokusunun temel rejenerasyon hücresi olan fibroblastları koruduğu saptandı. Journal of Cancer Research'te yayımlanan bilimsel derlemenin başlığı ise hepsini özetler nitelikte: "Nanenin radyasyona karşı koruyucu potansiyeli." Günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz. Elbette tedavi protokolünüzü planlayan kendi hekiminize de danışarak.