Konuta yatırım yapan Türklerin sayısı da arttı

Pandemi sonrası konut piyasası hareketli bir dönem geçirdi. Türkiye'de enflasyonun da etkisiyle ev fiyatlarında yüksek artışlar oldu. Bu arada jeopolitik gelişmeler de gayrimenkul sektöründe bir değişim yarattı. Ukrayna Rusya savaşı, Ortadoğu'da bitmeyen huzursuzluklar Türkiye'ye olan ilgiyi de artırdı.

2023 yılında Türkiye'de35bin268yabancıya konut satıldı. Bu satışların yüzde29.94'ü Rusya vatandaşlarına yapıldı.

Konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 2.9 oldu. 2023 yılında yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 12 bin 702 konut satışı ile Antalya aldı.

Birkaç aydır konut satışlarında bir düşüş yaşanıyor. Yabancıların payında da benzer bir seyir var.

Gayrimenkuldeki bu hareketlilik aslında bütün dünyada yaşanıyor.

Örneğin Türk vatandaşları da hem konut, hem eğitim amaçlı yurtdışında yatırım yapıyor.

Bu da gayet normal...

Bazı veliler artan okul fiyatlarını da dikkate alarak konut satın alma yoluyla yurtdışında yeni bir sürece başlıyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Geçenlerde Vesta Global Kurucu Ortağı Teuta Narazan ile sohbet ettim.

Bu alanı çok iyi bilen ve gelişmeleri yakından takip eden biri Narazan...

Dedi ki...

"Yurtdışında eğitim almak, çocuklar için uzun vadeli bir yatırım olarak görülüyor. 'Golden Visa' ve vatandaşlık programları, çocuklara bu ülkelerde yerli vatandaşlarla eşit haklara sahip olma imkanı sunuyor. Çocuklar, daha sonra kariyerlerini bu ülkelerde devam edebiliyor. Örneğin, Portekiz vatandaşı olduklarında tüm AB ülkelerinde okuyabilir, çalışabilir ve yaşayabilirler. Türkiye'deki okul ücretleri ve döviz getiren yatırımlar, bu maliyetleri bazen karşılamıyor. Yurtdışında eğitim alan aileler, çocuklarını ziyaret etmek ve acil durumlarda yanlarında olmak için vizesiz dolaşım imkanını tercih ediyorlar."

Türkiye de oturma izni ve vatandaşlık programlarını uygulayan ülkelerden...

Ve Türkiye'ye de çok sayıda yabancı eğitim almak için geliyor.

İmkanı olan gençler yurtdışında okusunlar.

Ama Türkiye'ye geri dönerek birikimlerini, deneyimlerini ülkeleri için kullansınlar.

200 binden fazla kişi

yurtdışında üniversitede

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

1975 yılında kendi ülkelerinden başka bir ülkede eğitim gören öğrenci sayısı sadece 800 bin iken, bu sayı 2010 yılında 4.5 milyona ulaşmış. Bugün ise bu sayı 7.5 milyon; 2030 yılında ise 20 milyona ulaşması tahmin ediliyor.

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) verilerine göre 2019 yılında 47 bin 628 Türk öğrenci yurt dışında üniversite eğitimine gitti. 2022 rakamları bu sayının 145 bin olduğunu gösteriyor. Bu dönemde 200 binin çok üzerinde bir gencin tercihini yurtdışından yana kullandığını gösteriyor.

Son yıllarda artan rakamların paralelinde birçok aile, çok daha uzun vadeli çözümler aramaya başladı. 'Golden Visa' ve vatandaşlık, çocuklarını yurtdışında okutmak isteyen ailelerin tercihi haline geldi. Bu programlar, belirli bir yatırım karşılığında yurtdışı oturum izni veya vatandaşlık imkanı sunuyor. 'Golden Visa' programları genellikle yatırım karşılığında bir ülkenin oturum iznini alma fırsatı sunuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Teuta Narazan'a en çok tercih edilen ülkeleri sordum.