Mavi yaka beyaz yaka şimdi de dijital yaka
BİR zamanlar sanayi devriminden çıkıp gelen ve iş dünyasının çarklarını döndüren mavi yakalar vardı. Ardından beyaz yakalar geldi, ofislerdeki masalarda, klavyelerin başında. Ama şimdi, teknoloji devrimiyle birlikte yeni bir oyuncu sahaya çıktı. Dijital yaka...
Geçen gün Amerika'da bir teknoloji şirketinde üst düzey yöneticilik yapan çocukluk arkadaşımla oturmuş sohbet ediyordum. Telefonu çaldı; benim de ilgimi çeken bir konuyu şirketteki çalışma arkadaşıyla konuştu.
Merak edip sordum; bu kişinin ne iş yaptığını...
"Dijital yaka direktörümüz"dedi.
Sonra da düzeltti;"Yapay zeka yaka direktörümüz de diyebiliriz"dedi.
Mavi yaka, beyaz yakadan sonra şimdi dijital yakaya alışacağız.
Arkadaşım da dijital yakalılardan bahsediyordu. Onlara göre, artık sadece yazılımcılar veya veri bilimciler değil, yapay zeka sistemlerini yöneten, geliştiren ve onları daha akıllı hale getiren profesyoneller bu yeni yakanın mensuplarıydı.
Peki bu dijital yakalılar kimlerdi Google'da bir algoritmayı optimize eden mühendis, Tesla'nın otonom sürüş sistemlerini geliştiren yazılımcı veya Amazon'un lojistik operasyonlarını yöneten yapay zeka uzmanı...
İşte hepsi dijital yakalıydı.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıGeçtiğimiz yıl Tokyo'da düzenlenen bir teknoloji konferansında,Hitachi'ninCEO'su konuşmasında "Yapay zeka yakalılar, şirketimizin yeni beyin gücüdür"dediğinde salonda bir uğultu koptu. Hitachi, üretim hatlarını optimize etmek için yapay zeka sistemlerini entegre eden öncü şirketlerden biri. Bu sistemler sayesinde hem üretim maliyetlerini düşürüyorlar hem de insan hatalarını minimuma indiriyorlar.
İstanbul'da iseTürk Telekom, yapay zeka ile çalışan müşteri hizmetleri sistemlerini devreye soktu.Artık, müşteri temsilcileri yerine dijital asistanlar, kullanıcıların sorularını anında ve doğru bir şekilde yanıtlıyor. Türk Telekom yetkilileri, bu dönüşümün müşteri memnuniyetini yüzde 30 artırdığını belirtiyor.
Neden bunları yazıyorum.
Şirketlerin yönetim kurullarında belki günlük sorunlar, planlar konuşuluyordur.
Ama dijital yakalıların devrim yarattığı bir dünyada geleceği konuşmuyorsanız, inanın geride kalıyorsunuz demektir.
Sokağa taşan müziğe
asla izin verilmemeli
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıİZMİRValisi Süleyman Elban'ın Çeşme'yi pilot bölge olarak başlattığı güvenlik önlemlerini yazdım. Birçok kişi aradı ve mesaj yolladı. Demek ki; uygulama dikkat çekmiş. Vali Elban uygulamaya devam etmeli.
Ama şunlar da yapılmalı.
Çeşme'de, Alaçatı'da sokağa taşan müziğe belli bir saatten sonra izin verilmemeli.
Ben böyle yazdığımda,"Tatilde eğlenmek isteyenler ne yapacak. Esnaf, işletmeler nasıl para kazanacak"diyor.
Ben de diyorum ki; dünyanın hiçbir yerinde sokağa taşan müziğe izin verilmez.
Açın dünya haritasını, nereyi örnek gösterirseniz gösterin.
Böyle bir uygulama hiçbir yerde olamaz.
İşletmeler de bunu bilecek, teknik altyapılarını buna göre yapacaklar.
Kimse kusura bakmasın.
Kuralsız bir hayat olamaz.
Ligler bitti ya öyle
bir rahatladım ki
strong class'read-more-detail'Haberin Devamı