Her iki başkana da katılıyorum

PORTO Belediye Başkanı Rui Moreira'nın neredeyse her yaz tatil için Ege kıyılarına geldiğini yeni öğrendim.

Moreira,Arkas Sanat Merkezi'ndeki ressam ve heykeltıraş Joan Miro'nun yeni sergisi için İzmir'e gelmişti.

Ve dedi ki:

"İzmir Büyükşehir Beledi Başkanı ve ben çok şanslıyız. İkimizin de böyle sanat vakıfları ve Lucien Arkas gibi iş insanları var. Bu, bizim işimizi çok kolaylaştırıyor. Lucien Arkas ile birçok ortak yönümüz var. İkimizin de işi denizcilik. Ayrıca ikimiz de sanatı ve doğayı çok seviyoruz. Serralves Vakfı tesadüfen kurulmuş bir vakıftır. Birkaç vatandaş bir araya gelerek bu çiftliği satın aldılar, hükümetin de desteğiyle modern bir sanat müzesi kuruldu. Bu da bize özel sektör ve kamunun iş birliğiyle şehrin kalbinde böylesine güzel bir sanat merkezi oluşturabildiğini gösterdi. Serginin hikayesi ise daha ilginç. Finansal kriz döneminde eserlerin müzakerede satılması kararlaştırıldı ancak Porto sakinleri buna izin vermedi. Finansal krizin pençelerinden kurtulmuş bir koleksiyonla karşı karşıyasınız."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Rui Moreira'yla aynı görüşteyim.

Kendisi de Cemil Tugay da şanslı başkanlar.

Bazen bir kentin çehresi birkaç kişi, birkaç kurumla değişebilir.

Eğer bugün İzmir'in sanat hayatından söz ediyorsak inanın bunda Lucien Arkas'ın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum.

Zaten Cemil Tugay da konuşmasında bunun altını çizdi ve dedi ki:

"Lucien Arkas, İzmir'in sanat yaşamına kalite katmaya devam ediyor. Biz de büyük bir keyifle onun hediye ettiği güzellikleri takip ediyoruz. Sadece sanat merkezlerini kurmakla kalmıyor, dünyanın çok değerli koleksiyonlarını İzmirlilerin ziyaret etmesine olanak sağlıyor. Lucien Arkas bizim için bir lider, ilham verici bir insan olarak yaptıklarıyla hayranlığımızı ve takdirimizi kazanmaya devam ediyor."

Lucien Arkas başarılı bir insanı, iyi de bir koleksiyoner.

Ama bana göre diğerlerinden ayıran en önemli özelliği bu koleksiyonu kentle paylaşmasıdır.

O yüzden her iki başkana da mesajları için teşekkür ediyorum.

Öncülerin değeri başka olur

ARKAS Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas, "Miro, bana göre sürrealizmi başlatan kişi. Öncülerin değeri başka oluyor. Eserlerini ilk gördüğünüzde şaşırıyorsunuz ve ne anlatmak istediğini anlamaya çalışıyorsunuz. Onun da istediği bu" dedi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Miro'nun en kapsamlı sergisi İzmir'de açıldı.

Bir akımın öncülüğünü yapan bu ressam için neler düşündüğümü yazayım.

Joan Miro'yu sanat dünyasında ayrıştıran ve farklı kılan en önemli özellik, onun sanatı özgürlüğün ve hayal gücünün en saf ifadesi olarak ele alması.

Miro sadece resim değil, heykel, seramik ve grafik sanatlarında da özgün bir dil geliştirdi.

Miro, sanatıyla figüratif soyutlamayı birleştirdi.

Çocukların dünyaya bakışı kadar saf bir şekilde hayal gücünü kullanarak, imgeleri en yalın ve özgün haliyle sundu.

Kırmızı, mavi, sarı gibi canlı ve temel renkleri ustalıkla kullanarak izleyicide güçlü bir duygusal etki yarattı.

Ve en önemlisi, Miro'nun sanatı sürrealizm akımıyla sıkça anılsa da o bu akımın ötesinde kendi simgesel dilini geliştirdi.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Yani hem evrensel hem de kendine özgü, lokal izler var Miro'da

Sergiyi beğendim, mutlaka gidin tavsiye ederim.

Türkiye hızlı davrandı

Türkiye Tech Visa geldi

DAHA yeni yazdım.