Dijital göçebeler için dünyada yarış var
VİZE problemi gerçekten de kangrenleşti.
Schengen vizesi alamadığı için iş gezileri iptal olan çok sayıda iş insanı biliyorum.
Okullardan kabul almalarına rağmen ilk yarıyı kaçıran öğrenciler biliyorum.
Çocukları yurtdışında okuyan ya da yaşayan anne babaların onların yanlarına gidemediklerini görüyorum.
Ve vize almak giderek daha da zorlaşıyor.
İşte Almanya'nın yeni kararları ortada
Almanya, Schengen vizesi olsa bile ülkeye girişlerde kontrol etmeye başladı.
Belki de bu uygulamalar daha da artacak.
Türkiye oturma izni veya vatandaşlık konusunda daha kolay bir prosedür izliyor.
Belki de bu süreçleri yeniden gözden geçirmenin zamanı gelmiştir.
Örneğin Yunanistan, uzun zamandır yönettiği golden visa uygulamasını zorlaştırdı, yükümlülükleri artırdı.
250 bin euro olan yatırım rakamı önce 500 bine, şimdi de 800 bine çıkarıldı.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıKent merkezi dışında kalan yerlerde ise 250 binlik rakam 400 bine yükseltildi.
Ama takip ediyorum, Yunanistan golden visa uygulamasıyla konut piyasasında bir denge oluşturdu.
Krizden çıkan Yunanistan'a ilgiyi artırdı, turizmi de canlandırdı.
Bu sayede yatırımcı olarak ülkeye gelenlere kolaylık sağladı ama atıl ve boş evlerin de satılmasına imkan verdiler.
Şimdi örneğin Atina, Selanik gibi kentin içinde atıl kalmış ya da taşınması gereken sanayi sitesi gibi yerlerin inşası için golden visa şartları geliştirdiler.
Bu bölgelerin ayağa kalkması için yoğun bir çaba var.
Başbakan Miçotakis, şimdi de 250 bin euro üzerinde yatırım yapan start up'lar için de benzer bir visa programından söz etti.
Bence Yunanistan bu süreci iyi yönetti.
Türkiye dijital göçebeleri çekmek, kentsel dönüşümü hızlandırmak için de benzer programlar yapabilir.
Metin Arolat'ın o sözleri
METİN Arolat aramızdan erken ayrıldı.
Herkes gibi bazı şarkılarını ben de ezbere biliyorum.
Ama ben Arolat'ı daha çok yönetmenliğiyle tanıyorum.
Metin İstanbullu ama hayatının büyük bir bölümü Ege kıyılarında geçti.
Üniversiteyi İzmir'de okudu, İzmir'de çok anısı var.
Ortak çok dostumuz var.
Vedası da İzmir'den oldu.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıTürkiye'de film endüstrisi 90'ların ortasında yükselişe geçti.
Özel kanallarla birlikte eksik olan kadrolar ağırlıklı olarak tiyatro kökenli insanlarla doldu.
Reklam dünyası da televizyona önemli isimler transfer attı.
Metin de onlardan biriydi.
Reklam dünyasından yönetmenliğe geçiş yapanlardandı.
Ve bence çok başarılı klipler yönetti.
Az bütçelerle harika işler yapıldı.
Metin Arolat'ın aramızdan ayrılmasından sonra onunla yapılan röportajları yeniden izledim, dinledim, okudum.
Özellikle ölümünden birkaç gün önce Armağan Çağlayan'la yaptığı bir söyleşiyi dinledim.
Orada da anlatıyor.
Diyor ki:
"Siz bakmayın sahnede öyle neşeli olduğuma, ben aslında hüzünlü biriyim. Hayatım boyunca abimin yasını tuttum. Annem ölünceye kadar da abimle vedalaşamadım. Şimdi de her gün annemi rüyamda görüyorum, yine vedalaşamıyorum."
Beni bu sözler çok etkiledi.
Metin'i çok iyi anladım.
strong class'read-more-detail'Haberin Devamıİnsan sevdiklerinden bir türlü vazgeçemiyor.
Ama galiba hayatın da devam ettiğini unutmamamız gerekiyor.
Belki de Metin Arolat'ın şarkılarına akan sözler, yönetmenliğindeki o dokunuşlar bu hüzünden geliyordu.
Nurlar içinde uyusun.
Bu mektup kafamı karıştırdı
AMERİKAN medyasında gündemde olan bir konu ilgimi çekti. Ağustos ayında Teksas'ın El Paso kentindeki bir ortaokul, ailelere öğrencilerinartık baştan aşağı siyah giymelerine izin verilmeyeceğini bir mektupla duyurdu. Tabii bu mektup çok tepki çekti ve ABD'de bir tartışma başladı. Siyah severlerin bir hayli fazla olduğunu düşünüyorum çünküPeki bu mektubu gönderenlerin düşünceleri neydi, şöyle açıkladılar: "Öğrenmeye hazır mutlu ve sağlıklı çocukları depresyonlu bir ruh haline teşvik edebilir."