Bir futbol mabedi Camp Nou'ya Türk mühendisliğinin imzası

GEÇENLERDE Barselona'daydım. Barselona yakından takip ettiğim şehirlerin başında geliyor. 90'ların başında bir tanıtım stratejisi geliştirdiler; planlama yaptılar, şehri buna uygun dizayn ettiler, altyapılarını dönüştürdüler.

Ve bugün Barselona herkese hitap eden bir marka şehir haline dönüştü. Sadece ekonomik olarak değil; sanattan mimariye, spordan eğitime kadar çok önemli projelere imza atıyorlar.

Bugün sizi zaman makinesine bindirip 1954 yılına götürüyorum. O yıl, Avrupa'nın futbol mabedi olacakCamp Nou'nun temelleri atılıyor. Bu stadyum sadece bir yapı değil, aynı zamanda tarih kokan bir anıt, futbolun kalbinin attığı bir yer. Tam 99 bin 354 kişilik kapasitesi ile şu anda Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise beşinci büyük futbol stadyumu olan Camp Nou, yıllar içinde birçok kez değişim geçirdi.

1957'de 82 bin 751 kapasiteli olarak açılan stadyum, 1980'de 121 bin 401 kişiye kadar genişletildi. Şimdi 2023 yılında başlayan yeni bir dönüşüm projesiyle Camp Nou, 2026'da tamamlandığında 105 bin 410 kişilik tamamen oturmalı bir kapasiteye ulaşacak ve dünyanın üçüncü büyük futbol stadyumu olacak. Bu dev projeyi üstlenen isim iseTürk inşaat devi Limakoldu.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Limak sadece Türkiye'de değil, dünya genelinde ses getiren projelere imza atan bir marka. Yusufeli Barajı, 1915 Çanakkale Köprüsü ve İstanbul Havalimanı gibi dev projeler, Limak'ın mühendislik ve inşaat alanındaki üstünlüğünü kanıtlıyor. Ancak Limak'ın başarı öyküsü bununla sınırlı değil. Şirket, Avrupa'nın en yüksek ikinci binası olan T.C. Merkez Bankası ve Cumhuriyet tarihinin en büyük yurtdışı projesi olan Kuveyt Havalimanı gibi önemli projeleri de hayata geçirdi.


Barselona projesinin başında daReşit Yıldızvar.

Reşit İzmirli, yakından tanıdığımız bir isim...1915 Çanakkale Köprüsü projesinin başında da Reşit vardı.

Spotify Camp Nou'nun yenilenmesi projesi, yaklaşık 1 milyar Euro değerinde devasa bir girişim. İhaleyi kazanmasında uluslararası mega projelerdeki başarıları, güçlü makine parkı ve deneyimli personeli büyük rol oynadı.

Limak Şirketler Grubu Yönetim kurulu ÜyesiReşit Yıldız, şöyle dedi;"Camp Nou'nun yeniden inşasında sürdürülebilirlik ve çevresel etkilere maksimum özen gösteriyoruz. Su tüketiminden çelik karbon ayak izine kadar tüm malzemelerin takibi yapılıyor. Projenin dikkat çeken özelliklerinden biri de en ileri düzeyde telekom altyapısının kurulması. Dünyanın en büyük telekom operatörleri ile yapılan teknoloji ağırlıklı görüşmeler sürüyor. Ayrıca, projenin çatı yapısı özel bir tasarıma sahip olacak ve güneş panelleri ile donatılacak."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Projeyi dinledim; sahaya indim ve çok beğendim.

Açılış maçını kaçırmayacağım.

Barselona'da da kadın

mühendisler görev başında

LİMAK,Barcelona projesinde de Türk firmalarının katkısına büyük önem veriyor. Projede kullanılan yapısal çelik elemanlarının büyük bir kısmı, Türkiye'deki dört firmanıntesislerinde üretiliyor. Ayrıca, projede görev alan mühendisler arasında Merkez Bankası, Çanakkale Köprüsü, Sabiha Gökçen Havalimanı, Mersin Stadyumu ve Kuveyt Havalimanı projelerinde çalışmış birçok uzman bulunuyor.

Burası Türk inşaat teknolojisinin geldiği düzeyi gösteren bir showroom haline gelmiş durumda.

Limak'ınTürkiye'nin Mühendis Kızları Projesi'nden yetişen mühendisler de bu dev projede yer alıyor.Destina Cücen ve Elif Selin Sezgin, 1915 Çanakkale Projesi'nin ardından Camp Nou projesinde görev alarak uluslararası alanda Türk mühendisliğini temsil ediyorlar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Nihat Özdemir ve Ebru Özdemir'in bu konuya hassasiyetini yakından biliyorum.

İyi ki bu projede ısrar ettiler, kadın mühendisler projesi birçok şirkete örnek de oldu.

2026'da tamamlandığında, yeni Camp Nou sadece Barcelona için değil, dünya futbolu için de bir mihenk taşı olacak. Türk firması Limak'ın imzasını taşıyan bu dev yapı, Türk mühendisliğinin ve inşaat sektörünün uluslararası alandaki başarısının bir kanıtı olarak tarihe geçecek. Ve bizler, Camp Nou'nun her köşesinde, her tribününde, her detayında bir parça Türk emeği ve zekasının yattığını bilmenin gururunu yaşayacağız.