Belediyeler daha verimli çalışmak zorundalar
BELEDİYELERİN konser harcamaları ya da kültür, sanat giderleri Türkiye'nin gündeminde Araştırılır, bakılır; bir yanlış varsa düzeltilir. Ama başkanların açıklamalarından, Sayıştay raporlarından, parti sözcülerinin konuşmalarından anlıyoruz ki kamunun birçok alanında ve belediyelerde verimsizlik, atıl iş gücü, iş planı eksikliği gibi çok konu başlığı var.
Bunları siyasetten uzak bir gözlem olarak anlatıyorum.
Aslında bu sorun sadece Türkiye'ye özgü de değil.
Avrupa da kamunun hantallığını kabul ediyor ve çareler arıyor. Birçok ülkede verimlilik konferansları yapılıyor, çalıştaylar düzenleniyor ancak ne kadar sonuç alındığından emin değilim.
Örneğin birçok belediye başkanıyla sohbet ediyorum.
Hemen hepsi bütçenin büyük çoğunluğunun personel giderlerine gittiğini söylüyor.
Demek ki gereğinden fazla bir personel var ve böyle olunca da yatırımlara kaynak yetersiz kalıyor.
Belediyelerin ihtiyacı varsa elbette yeni personel alacak ama insan kaynağını doğru kullanmak, bu konuda iyi bir planlama yapmak da başkanların görevi arasında
Seçik kazanma kaygısı, partilerin verdiği sözler, siyaset içi dengeler ve benzeri birçok detay anlaşılıyor ki kamunun da belediyelerin de elini kolunu bağlıyor.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıOysa vatandaş hizmet istiyor, bekliyor.
Bugünün gençleri gelecek hayalleri kuruyor.
Bunları da kamunun, belediyelerin öncülüğü, imkanları olmadan yapmak mümkün değil.
O yüzden başkan seçilen Trump'un Elon Musk için biçtiği yeni görevi ve sonuçlarını ben de herkes gibi merak ediyorum.
Musk'ın yeni görevi dünya
için bir deney niteliğinde
ELON Musk'ın Donald Trump tarafından yeni kurulan Hükümet Verimlilik Bakanlığı'nın başına getirilmesi, modern devlet yönetimi için bir milat olabilir. Musk, girişimcilikteki cesur ve hızlı karar alma tarzıyla biliniyor. Ancak bu yaklaşım, kamu sektöründe geleneksel olarak görülen ağır işleyen bürokrasiye nasıl uyum sağlayacak Devlet yönetiminde 'Silikon Vadisi zihniyeti'ni uygulamak gerçekten mümkün mü
Musk'ın en büyük katkısı, teknolojik çözümlerle verimliliği artırmak olacak gibi görünüyor. Yıllardır özel sektörde, yenilikçi projeleriyle sadece kendisini değil, çevresindeki endüstrileri de dönüştürdü. Hükümette ise kaynak yönetimini sadeleştirmek, israfı önlemek ve belki de dijitalleşmeyi hızlandırmak adına önemli adımlar atabilir. Bürokratik işlemlerde dijitalleşmeyi artırmak, büyük veri analizleriyle kaynakları daha etkili kullanmak gibi yaklaşımlar, onun vizyonunun bir parçası olabilir.
strong class'read-more-detail'Haberin DevamıAncak Musk'ın hızlı ve risk odaklı tarzı, kamu sektöründe her zaman kolayca uygulanamayabilir. Devlet yönetiminin şeffaflık, hesap verebilirlik ve denetim gereksinimleri, bazı radikal kararların önünde engel olabilir. Yine de, Musk'ın bu zorluklara yaratıcı çözümler getirebileceği söylenebilir.
Bu atama, sadece ABD için değil, tüm dünya için bir deney niteliğinde. Belki de Musk'ın liderliğinde devlet bürokrasisinin ne kadar dönüşebileceğini göreceğiz. Teknolojiyle gelen yeniliklerin, devlet yönetiminde bir devrim yaratıp yaratamayacağını zaman gösterecek.
E-devlet Türkiye'nin
sessiz kahramanı
BUGÜN oturduğumuz yerden neredeyse tüm resmi işlerimizi yapabiliyoruz. Vergi ödemek, adli sicil kaydı almak, tapu işlemleriyle ilgilenmek, hatta sağlıkla ilgili belgeleri dahi kolayca erişebildiğimiz bir platform var. E-devlet. Bu uygulama, hayatımızı kolaylaştırmakla kalmadı, aynı zamanda Türkiye'yi dijitalleşmede de ileri bir seviyeye taşıdı.