Kırmızı halıda büyük dönüşüm

Oscar'ların 96 yıllık tarihinde kırmızı halı sadece iyi görünmek için değil, aynı zamanda mesaj vermek için de kullanıldı. İşte 96'ncı Akademi Ödülleri öncesinde kısa bir kırmızı halı tarihi

İlk defa, 10 film arasından üç kadın yönetmenin filmi, Oscar'ların 96 yıllık tarihinde adaylar arasına girdi: Justine Triet'in "Anatomy of a Fall"u, Greta Gerwig'in "Barbie"si ve Celine Song'un "Past Lives"ı. En iyi yabancı film kategorisinde İlker Çatak'ın yazıp yönettiği "The Teachers' Lounge" Almanya'dan adaylar arasına girmeyi başardı. En çok ödüle aday stüdyolar arasında Netflix, Apple ve Amazon sırasıyla 18, 13 ve 5 dalda ödüle aday olmaya hak kazandılar.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı


Peki, ama Oscar adaylarının açıklanmasıyla en çok konuşulan ne oldu Elbette, Barbie! Bu yıl Altın Küreler'de "Sinematik ve Gişe Başarısı" başlıklı yeni bir kategori açılmış ve bu kategoride ödülü "Barbie" almıştı. Greta Gerwig'in yönettiği "Mattel" filmi global gişede 1.44 milyar ABD doları kazandı. 2023'ün en çok izlenen filmi olan "Barbie", aynı zamanda tüm zamanların en çok gişe hasılatı yapan 14'üncü filmi de oldu. Şimdi ise "Barbie", oyuncular Ryan Gosling ve America Ferrera'ya en iyi yardımcı oyuncu ödüllerinde adaylık kazandırdı. Film birçok dalda aday olurken, Greta Gerwig'in en iyi yönetmen ve Margot Robbie'nin en iyi kadın oyuncu ödülleri adaylığına layık görülmemesi tartışma yarattı.

"Gerçek dünyada ataerkilliğin gücünü eleştiren bir filme Barbie'nin değil de Ken'in aday gösterilmesi gerçekten çok yakışıyor!" diye eleştirenler de oldu. Hatta Ryan Gosling ve America Ferrera, "Greta Gerwig ve Margot Robbie olmadan Barbie olmazdı" açıklaması yapmak zorunda bile kaldı. Oysa Greta Gerwig, eşi Noah Baumbach ile en iyi senaryo ödülüne aday oldu.

Dünden bugüne intikam elbiseleri

Oscar ödülleri 1929'da başladığında şimdiki gibi değildi. Hatta ilk Akademi Ödülleri'nin yalnızca 15 dakika sürdüğü söyleniyordu. O zamandan bu yana Oscar ödülleri neredeyse 100 yıllık geçmişinde en prestijli sinema etkinliklerinden birine dönüştü. Törenle birlikte kırmızı halı modası da gelişti. Oyuncular politik açıklamalardan halkla ilişkiler tanıtımlarına ve hatta intikam elbiselerine kadar, bir mesaj göndermek için modayı kullanmanın gücünü fark etti. Bunu yapmak için de film sektörü için en iyi zamanın Oscar gecesi olduğunu anladı. Hatta Dijanna Mulhearn bununla ilgili bir kitap da yazdı: "Kırmızı Halı Oscar'ları."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Oscar'lar kültürün yıllığı. Neredeyse bir yüzyıl boyunca, sınıfın kahramanları her yıl ölçüm yapmamız ve yargılamamız için kameraların önünde gösteri yaparak bize geleneklerimizdeki ve beklentilerimizdeki beklenmedik değişimlerin anlık görüntüsünü veriyor" diyor Dijanna Mulhearn. Cate Blanchett'in ön sözünü yazdığı yeni kitabı "Kırmızı Halı Oscar'ları"nın en eğlenceli yanı da hem Akademi Ödülleri'nin kıyafetler aracılığıyla evrimini hem de bu konudaki değişmez gerçeği net bir şekilde özetlemesi. Mulhearn şöyle özetliyor: "Ne kadar keyfi görünürse görünsün, giyim seçimleri özünde kullanıcıyla ilgili bir şeyleri yansıtıyor. Aynı şekilde kaçınılmaz olarak içinde yaşadığımız toplumu yansıtıyorlar."

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

İmajın gücü ve Bette Davis

Oscar'lardan ve imajın gücünden yararlanan ilk isim Bette Davis'ti. 1936'da Bette Davis, hangi filmde rol almak istediğini seçme sanatsal özgürlüğüne sahip olmak için Warner Brothers'la ve diğer aktörlerle çok şiddetli ve kamuya açık bir hukuk savaşına kilitlendi. Bette Davis davayı kazanamadı, bunun yerine o yıl 1936 Akademi Ödülleri'nde "Dangerous" filmiyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü alırken hizmetçi üniforması giyerek dikkatleri çekti. "Ev Hanımı" (1934) filmi için tasarlanan kostüm, Bette Davis'in oyunculara "hizmetçi" gibi davranıldığını düşündüğünün sinyalini veriyordu. Bu aslında sessiz bir protestoydu. Sadece üç yıl sonra ise Bette Davis, Oscar'larda kırmızı halıda ikinci Akademi Ödülü'nü almak için Elizabeth dönemi tüylü yakalı bir Collette elbise giydi. Bette Davis'in o yıl "The Private Lives of Elizabeth and Essex"i çektiğini düşünürsek bu gayet yerindeydi. Bette Davis, Hollywood'un gizli politikalarını Oscar kırmızı halısına taşıyalı yalnızca üç yıl olmasına rağmen, şimdi aynı platformda kendisini Hollywood'un asilzadesi olarak ilan ediyordu.

Kıyafetiyle rol çalanlar

Oscar davetlilerinin kilometrelerce uzunluktaki pastel tüllerden oluşan elbiseler giydiği bir dönemde, Marlene Dietrich yalnızca normları alt üst etmekle kalmadı, aynı zamanda törenden de rol çaldı. Alfred Hitchcock'un "Stage Fright" filmindeki muhteşem performansıyla göz ardı edilen oyuncu, o dönemde az tanınan bir aktris olan Marilyn Monroe'nun yanında ödülleri sunmakla görevlendirilmişti. Marlene Dietrich, o zamanlar dünyaca ünlü bir tasarımcı haline gelen Christian Dior'dan o gece için mükemmel bir elbise hazırlamasını istedi. 51 yaşındaki Marlene Dietrich, katılan bazı genç kadınların giydiği prenses tarzı balo elbiselerine tamamen karşı, son derece cüretkâr, dekolteli, vücuda oturan siyah kokteyl elbisesiyle sahneye çıktı. Daha sonra Marilyn Monroe da o gecenin etkisiyle daha düz silüetler giymeye başladı.