Ahmet Ertuğ sergisi Paris Devlet Müzesi'nde

Mimar-fotoğraf sanatçısı Ahmet Ertuğ'un yeni kişisel sergisi "Taşlara ve Işığa Yolculuk", Paris'te Centre des Monuments Nationalaux bünyesindeki Conciergerie'de Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati ev sahipliğinde bu hafta açıldı. Sergi 20 Mayıs'a kadar devam ediyor

Paris'te Centre des Monuments Nationalaux (Ulusal Anıtlar Merkezi) bünyesindeki Conciergerie'de bu hafta çok değerli bir serginin açılışı vardı. Ahmet Ertuğ'un "Taşlara ve Işığa Yolculuk" başlıklı kişisel fotoğraf sergisi. Fransa Kültür Bakanı Rachida Dati, Fransa Ulusal Anıtlar Merkezi Başkanı Marie Lavandier ve Conciergerie yöneticisi Cecile Rives ev sahipliğinde açılan sergi, aslında Ahmet Ertuğ'un Paris'te Conciergerie'deki ilk sergisi değil. Daha önce aynı müzede Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait mimari fotoğraflarını sergilemişti.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

"Belirli yerlerde sergilemenin benim için heyecan verici ve her zaman korkutucu bir tarafı var, tarihi. Özellikle Conciergerie'de, Sainte-Chapelle'den birkaç metre uzakta, Gotik maneviyatla ilgili konularda anıtların anıtı" diyor Ahmet Ertuğ.

Kitap sürprizi

Fransa gibi kültür-sanata önem veren bir ülkede daha önce Marie Antoinette'in tutsak tutulduğu tarihi bir devlet müzesinde Ahmet Ertuğ'un kişisel sergisinin olması hepimiz için gurur verici. Ahmet Ertuğ, sadece işlerini beğendiğim değil, aynı zamanda sanatçı kimliğine, hiç değişmeyen duruşuna saygı duyduğum bir sanatçı. Daha önceki kitaplarını da hayranlıkla takip ettiğim Ahmet Ertuğ'un bu sergi için bir de kitap sürprizi var. Almanya'da basılan "Through The Eyes of Ahmet Ertuğ: A Journey in Light and Stone" da artık piyasada. Ahmet Ertuğ'un daha önce Ertuğ Kocabıyık Yayınevi'yle yayımladığı kitapları da var. Yeni kitap ve sergi için ise Paris'te Ulusal Meclis Kütüphanesi'nden Venedik'te San Marco'ya birçok farklı mekânı fotoğrafladı usta sanatçı. Sergide yer alan 20 anıt fotoğrafı ise Fransız ve İtalyan mimarisinin tiyatrolar, kütüphaneler, manevi yerler gibi başyapıtlarını keşfediyor. Fotoğraflar mekânların hakkını veriyor ve güzelliğini yansıtıyor. Küratörlüğünü Thierry Grillet'nin üstlendiği sergi, fotoğrafı çekilen anıtlar ile mekân arasında güçlü bir bağ kurarak bir mizansen sunuyor.

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı

Mimar gözüyle

Ahmet Ertuğ, mimarlık eğitiminin de büyük katkısıyla fotoğrafa da bir mimar gözüyle yaklaşıyor. Belki de onun için bu kadar başarılı. Elbette göz önemli, yetenek önemli ama mimarlık eğitimi de değerli. "Conciergerie'nin merkezi ekseni boyunca coğrafi haritaya uymayan bu yolculuk benim gözümde bir mimariyi güzel kılan şeyin iç haritasına uyuyor" diyor Ahmet Ertuğ.

Ahmet Ertuğ'un eserlerinde öne çıkan ufuk noktası arayışı ve perspektif üzerine inşa edilmiş kemerler altındaki sergi. "Mimarın ayak izlerini takip ediyorum, gözlerimin önünde olanı kim inşa etti Sonra bu adamın nerede olduğunu merak ediyorum. Yüzyıllar öncesini düşünerek fotoğraflarda mekânların tüm ruhu hayata geri dönüyor" diye ekliyor. Hatırlatalım, 9 Şubat'ta açılan sergi 20 Mayıs'a kadar devam edecek. Paris'e yolunuz düşerse sakın kaçırmayın.

"Büyük Avrupa Turu"

strong class'read-more-detail'Haberin Devamı